The Musical Box: För mycket av allt...

tisdag 24 september 2013

För mycket av allt...

RICK WAKEMAN – THE MYTHS AND LEGENDS OF KING ARTHUR AND THE KNIGHTS OF THE ROUND TABLE – 1975

På senare tiden har jag fått stor respekt för Rick Wakeman och hans musik. Han är en virtous och kompositör av stora format och förmodligen en av den progressiva rockmusikens allra största keyboardister. Men ibland tycker jag han tar i för mycket...
The Myths And Legends Of King Arthur And The Knights Of The Round Table är visserligen ett av hans tidiga verk. Det anses av många vara ett mästerligt arbete, vilket det är.

Rick Wakeman lyckas med sina fingertoppskänsliga grepp skapa en medeltida stämning där man riktigt ser Kung Arthurs sagoriddare framför sig.

Här finns både illusionen av ”den mörka medeltiden” och slottshovets glättiga liv. Blandningen mellan klassisk musik och progressiv rock blir ganska häftig.

Men samtidigt tycker jag Rick Wakeman tar i väldigt mycket. Den här LP:n går inte att spela särskilt många gånger samma dag.

Den är mastig och mättande och kan mot slutet framkalla en lättare känsla av dåligt samvete över ohämmat frosseri. Den dystra stämningen efter en allt för kraftfull måltid inträder.

Orsaken är att Rick Wakeman vid den här tiden arbetade tillsammans med en hel symfoniorkester och en gigantisk kör.
Det är nog därför anrättningen blir precis som sitt ohyggligt långa namn – The Myths And Legends Of King Arthur And The Knights Of The Round Table – uppblåst pompös, bombastisk och för mycket av allt.

Nr: 724/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar