The Musical Box: The Long Road Out Of Eden

söndag 15 september 2013

The Long Road Out Of Eden

EAGLES – THE LONG ROAD OUT OF EDEN – 2007

Det finns låtar och skivor som sätter sig direkt – Men de tappar glansen rätt snart. Det finns de som tar lite tid - De är oftast de bästa.
Sen finns det skivor som det aldrig händer något med. Inte lämnar det allra minsta spår, utom just den rent fysiska delen, att de faktiskt finns på vinyl eller cd. Eagles album The Long Road Out Of Eden är ett sådant.

Och när jag berättar följande skäms jag nästan lite grand. ”Det tog flera år innan jag insåg att det fanns två skivor med i konvolutet, att det var en dubbel-cd. Jag hade aldrig haft anledning att kolla...

Nu har jag lyssnat på båda skivorna. Men min uppfattning har inte ändrat sig. I genren ”nya låtar som låter som gamla låtar” är Eagles mästerliga.
De gör dessutom covers på sig själva. Allmusic.com tar upp flera exempel där Eagles plagierat sina egna gamla låtar.
How Long – Take It Easy
Frail Grasp On The Big Picture – Life In The Fast Lane
...och några till...
Jag har inte kollat, men Allmusic har säkert rätt.

Sen tog Eagles till nya grepp när skivan skulle marknadsföras 2007. I USA såldes den via butikskedjan Wal-Mart. Det var listigt uträknat. Eagles fans – och målgrupp – hade 2007 kommit upp i medelåldern och det var i den typen av butiker de fanns...

Man kan kalla det smart marknadsföring eller cyniskt.

Men för den skull är inte The Long Road Out Of Eden en dålig platta, Eagles har aldrig gjort några dåliga grejer.

Det låter dock väldigt mycket 80-tal om inspelningen, som om Don Henley och hans affärskollegor stannat kvar i 1979, när gruppens senaste studioalbum kom ut innan den här.

Skillnaden är väl att produktionen är renare och bättre. Om än ganska steril.

Nr: 187/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar