The Musical Box: Be Bop Deluxe inferno

måndag 11 augusti 2014

Be Bop Deluxe inferno

BE BOP DELUXE – SUNBURST FINISH – 1976

Be Bop Deluxe kräver engagemang. Bill Nelsons musik är knappast lättlyssnad och passar inte i bakgrunden. Det krävs koncentration och bra högtalare.
Be Bop Deluxe är tempoväxlingar och stilbrott, flyktigt och fjäderlätt, tungt och utstuderat rått. Texterna kryptiska och futuristiska.

Sunburst Finish var ett av få Be Bop Deluxe-album som sålde i större mängd. Ships in the Night tog sig till och med in på den brittiska singellistan. Men den är inte mindre experimentell för det.
Fair Exchange är ett inferno hämtat från glamrock och tidiga Genesis som sedan glider över i taktfast marschmusik. Singelhiten Ships in the Night hittar vägen genom tonlandskapet med reggaerytm och tjutande blås.

Blazing Apostles är tung 70-talsrock, medan Life in the Air-Age och Crystal Gazing är skira melodislingor som flyktigt passerar förbi. Be Bop Deluxe hämtade inspiration från glam- och progressiv rock och inte minst Frank Zappa.

Be Bop Deluxe från England bestod av Bill Nelson, gitarr och sång, Charlie Tumahai, bas, Andy Clark, keyboard, samt Simon Fox, trummor.

Gruppen splittrades 1978 när Bill Nelson gick vidare och bildade artrockgruppen Red Noise.

Nr: 792/2222

1 kommentar:

  1. Detta är ännu ett av de band jag minns att jag läste om i musiktidningar under uppväxten, men aldrig egentligen lyssnat på. Jag har alltid trott att de spelade någon form av new wave/powerpop, men jag inser nu att de tillhörde en annan genre. Se där, min populärmusikaliska allmänbildning vidgades ytterligare ett snäpp. Det tackar jag för!

    SvaraRadera