The Musical Box: Ett nödvändigt komplement

fredag 15 augusti 2014

Ett nödvändigt komplement

Woodstock 45 år

WOODSTOCK TWO – 1971

Trippel-LP:n med musik från filmen om Woodstock sålde i över två miljoner ex. Då var det ganska givet att det skulle komma en fortsättning, material från festivalen saknades inte.
Uppföljare brukar oftast bli ganska bleka saker jämfört med sina föregångare, men här är ett undantag. Woodstock Two är nästan lika bra och ett nödvändigt komplement.

Musiken på trippel-LP:n följde handlingen i filmen, vilket gjorde att det blev lite rörigt. Woodstock Two lider inte av det problemet, även om det inte heller här finns någon direkt kronologisk ordning. Här har helt enkelt de akter som var riktigt bra valts ut, artisterna får utrymme för mer än en låt.
De stora tunga framträdandena klarades av på första skivan, till exempel Country Joes magiska I-Feel-Like-I´m-Fixin´-To Die Rag, Santanas Soul Sacrifice och Hendrix Star Spangled Banner där han lirar med tänderna. De höjderna når inte Woodstock Two, men lyckas ändå locka fram några guldkorn.

Förstasidan med enbart Hendrix är lysande, liksom Joan Baez lågmälda Sweet Sir Galahad. Mountains brutala entré med Blood Of The Sun, Canned Heats Woodstock Boogie och Crosby Stills Nash & Youngs Marrakesh Express är andra akter som känns absolut nödvändiga.

En lång rad enskilda artister har på senare år släppt inspelningar från Woodstock 1969, Hendrix, Janis Joplin, Sly & The Family Stone...

Men om man vill komma åt själva känslan från festivalen är det nog samlingsskivorna; soundtracken och Woodstock Two, man ska ha i samlingen.

Nr: 119/2222

2 kommentarer:

  1. Kul att du tar upp Sweet Sir Galahad, det är min favoritlåt med Joan Baez. Hennes framförande av den på Woodstockfestivalen fanns med i en dokumentär om Woodstockfestivalen som gick på SVT för kanske 5 år sen. De hade med flera framträdanden som inte var med på originalfilmen eller den första skivan.

    SvaraRadera