The Musical Box: Femte bästa bandet i Skottland

onsdag 20 augusti 2014

Femte bästa bandet i Skottland

THE SENSATIONAL ALEX HARVEY BAND – THE IMPOSSIBLE DREAM – 1974

2005 blev Sensational Alex Harvey band framröstat som det femte bästa bandet i Skottland alla tider. Men eftersom Nazareth inte fick förstaplatsen och dessutom Bay City Rollers tog plats bland de tio förklarar jag härmed denna omröstning som ogiltig*.
The Sensational Alex Harvey Band är dock värda att kolla närmare på. Skummare band får man leta efter. De hade en enda jättehit i början av 70-talet med en rockcover på Tom Jones slagdänga Delilah.

Det här något senare albumet blir jag däremot inte alls klok på. Alex Harvey kan inte varit vid sina sinnens fulla bruk. Han hade inte alla hästar hemma, som man säger...
Eller så var det precis det han hade. Alex Harvey var nämligen ingen nybörjare ens på 70-talet. Redan på 50-talet spelade han med diverse skotska skiffleband, började lira rock på 60-talet och halkade sen in på både jazz och blues. I The Sensational Alex Harvey Band omgav han sig med ett gäng tidigare progrockare från gruppen Tear Gas och började där intressera sig för glamrock.
Det är kanske därför The Impossible Dream är ett sånt virrvarr av musikstilar och udda låtar. SAHB brukar allmänt placeras bland 70-talets glamrockare, men är mer än så.

Alex Harvey har inga som helst svårigheter att hoppa från rock till musikal, från pop till vaudevillemusik och sen tillbaka till rock. Skivan är minst sagt underhållande, men är knappast en sån där musik man kan ha på i bakgrunden.

Jag är inte alls säker på att det är att betrakta som särskilt bra musik, förutom läckra Adam & The Ants-rockern The Tomahawk Kid.

Men det kan vara så bombastiskt, irriterande och pompöst det vill. The Impossible Dream är en rolig skiva att lyssna på, även om SAHB bara är det femte bästa bandet i Skottland...

Nr: 602/2222

* Nazareth var inte ens med bland de tio bästa! Nä, den där omröstningen ger jag inte mycket för.

2 kommentarer:

  1. Del Amitri och Beggar's Opera, var dom med på den listan? Om de inte var det ger jag inte mycket för den. Du har rätt, en lista över Skottlands bästa band borde ha Nazareth överst, alla gånger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, inte dem heller. Den där listan hamnar inte högt på min lista...

      Radera