The Musical Box: Rysningar och blod som pumpar

lördag 2 augusti 2014

Rysningar och blod som pumpar

DAVID BOWIE – EXCERPTS FROM OUTSIDE – 2012 (1995)

Första tanken är att dra upp volymen till det nästan outhärdliga. Musiken på Bowies och Enos industrirockprojekt från 1995 inbjuder till det. Det är rytmer som retar de mest primitiva känslorna.
Det är inte pop, inte rock, det är musik som siktar rakt in mot ryggraden och nervsystemet där Bowie och Eno träffar med ohygglig precision. Outside är rysningar, hår som reser sig i nacken och blod som pumpar.

Och så är det den spöklike Nathan Adler som med sin gnälliga röst för någon slags handling framåt på detta (tror jag) konceptalbum.

Jag kan inte påstå att det är musik jag direkt tycker om, den är lite för obehagligt närvarande och påträngande.

Pop, techno, synth, industrirock, kraut(?). Inte alls lättlyssnat, tvärtom. Det är inte ett album som går att slölyssna på eller ha på i bakgrunden när man gör något annat.

Outside kräver full uppmärksamhet. Om man sen tycker det är värt att lägga den tiden och energin är något helt annat...

Jag har skrivit om den här skivan innan, men då om CD-albumet 1. Outside. Nu handlar det om vinylupplagan som släpptes 2012, Excerpts From Outside. En nedkortad version för vinyl, troligen mest för att utrymmet helt enkelt inte räckte till.
Men det mår Outside inte särskilt dåligt av, faktum är att den blir lite behagligare att lyssna på. Borta är en del ganska svåra och oförklarliga sekvenser som man – upptäckte jag nu – kan leva utan.

Men självklart är detta ett vinylalbum som alla gamla Bowie-fans bara måste ha. Vad jag vet finns Excerpts inte på CD.

Nr: 1133/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar