The Musical Box: Mer än smink och image

söndag 10 augusti 2014

Mer än smink och image

ALICE COOPER – PRETTIES FOR YOU - 1969

Det här är en av de LP-skivor som skiljer Alice Cooper från Kiss. I motsats till vad man tror är inte Alice Cooper - både bandet och Vincent själv när han och ingen annan tog över namnet - bara en kitschig fasad.
Det fanns något annat också, något som sitter lite djupare än smink, en våldsam scenshow och en fräck image. Kiss var en färdig produkt redan på sin debutskiva. Alice Cooper tog den långa vägen. Det är den här LP:n beviset för.

Kollar man baksidan av Pretties For You, som är Alice Coopers första och mest sågade och avskydda album, skulle man kunna tro att det är ett gäng fåniga smågrabbar från Detroit som ville göra sig ett namn i glamrockvärlden genom att posera framför rekvisitan från en gammal bortglömd psykedelisk sciencefictionrulle.

Men Pretties For You är också Alice Coopers lekstuga för konstiga ljudeffekter, udda melodier och skramlig glam- och garagerock. Det är högt och det är stökigt. Det är distade gitarrer. Det är jobbigt.

Det finns inte många likheter med de Alice Cooper-album som skulle komma senare. En låt skvallrar om vad som var på gång, Reflected, som i nytt arrangemang och med ny text senare skulle bli Elected, vilken blev en av Alice Coopers största hits på 70-talet.
Skulle det stannat här för Alice Cooper (chanserna var stora) hade förmodligen inte en enda människa haft den minsta aning om vem och vad Alice Cooper var. Skivbolaget skulle ha skämts* för att de gav ut LP:n och inte ens samlare av obskyr 60-talsrock hade velat ta i den. Men nu tog det som bekant en annan väg...

Nr: 2041/2222

* Men inte i det här fallet. Det var nämligen Frank Zappa som ”upptäckte” Alice Cooper och gav dem chansen på sitt bolag Bizarre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar