The Musical Box: BTO och en skrotbil

torsdag 28 augusti 2014

BTO och en skrotbil

BACHMAN TURNER OVERDRIVE – BACHMAN TURNER OVERDRIVE – 1973

Not Fragile var en LP som fanns i varenda pojksamling med LP-skivor i mitten av 70-talet. Vilka hjältar BTO var då, med låtar som You Ain´t Seen Nothing Yet och Rock Is My Life And This Is My Song. Då var deras handfasta boogierock det råaste och hårdaste som fanns.
Bandets första skiva är dock inte en lika vacker syn. På insidan av utviksomslaget finns en bild med bandet sittande i en demolerad skrotbil på en bilskrot. Det tyckte skribenten på Allmusic.com var väldigt passande...

Nej , de tre bröderna Bachman och C.F Turners första verk imponerar inte direkt. Lägg sen till att albumet i det närmaste är helt befriat från hits och att BTO inte riktigt hittat sitt sound när den här plattan spelades in.
Skrotbilsbilden till vänster.

Men om du nu ändå råkar ha LP:n i din samling och av nostalgiska skäl känner dig tvingad att spela den kan jag ju alltid rekommendera inledande spåret Gimme Your Money Please, det är bra rocklåt.

Men det är knappast hårdrock, BTO jämfördes i början av karriären ibland med ZZ Top och faktiskt också med Lynyrd Skynyrd.

I ett par akter går det att ana vad som skulle komma senare, inte minst i b-sidans vrålboogiestänkare Don´t Get Yourself In Trouble.

Men som helhet är detta inte en nödvändig skiva utan mest något för samlare och gubbrocksnostalgiker.

BTO var inga nybörjare när de gav ut den här skivan. Innan hade gruppen gjort två hårdrockalbum under namnet Brave Belt (Brave Belt I & II). Då var de två bröder Bachman, Randy och Robbie.

Namnet Bachman Turner Overdrive tog de när tredje brorsan Tim kom med i bandet. Namnbytet gick väl inte att undvika kan man tänka.

Nr: 1156/2222

1 kommentar: