The Musical Box: Sweetwaters säregna sound

fredag 15 augusti 2014

Sweetwaters säregna sound

Woodstock 45 år

Sweetwater skulle gått upp som första Woodstockband...men fick vänta tills de fick ordning på elektriciteten efter ett skyfall.

SWEETWATER – JUST FOR YOU – 1970

Sweetwater hör till de legendariska psykedeliska popbanden från San Francisco i mitten och slutet av 60-talet. Men deras storhet kan diskuteras. Gruppen hade visserligen en spännande sättning med från början hela åtta medlemmar, och instrument som cello, kongas och flöjt.
Det gjorde att Sweetwater fick ett ganska säreget sound, även för att vara psykedelia. Deras stora problem var att de inte var särskilt bra på att göra låtar... Ska man vara lite kritisk gjorde nog inte Sweetwater en enda riktigt bra psykedelisk poplåt någonsin.
Men det är väl skit samma nu för tiden. De fångade tidsandan på andra sätt. Gruppens sound är minst sagt spännande och deras låtar har en tendens att flaxa iväg åt alla möjliga håll. Så visst är Sweetwaters LP-skivor roliga att lyssna på nu för tiden också. Men inte om man letar efter starka popmelodier, då finns det annat...

Just For You är gruppens andra album och en brytpunkt för bandet. Den karistmatiska sångerskan Nanci Nevins hade skadats allvarligt i en trafikolycka en tid innan inspelningen.

Hon fick bland annat svåra skallskador och hennes röst blev mer eller mindre förstörd. Hon var inte alls återställd när Just For You spelades in, men trots det medverkar hon på skivan, dock inte alls i samma utsträckning som var tänkt.

Andra gruppmedlemmar fick ta över, vilket förändrade Sweetwaters sound ganska kraftigt. Just For You är ändå en minnesvärd skiva från den psykedeliska tidsåldern.

Sweetwaters musik har den lätt magiska känsla som läcker psykedelisk pop alltid har. Och gruppens sound är som sagt ganska annorlunda. Skivans höjdpunkter för mig är åtta minuter långa titelspåret Just For You och bluesiga Windlace.

Nr: 1579/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar