The Musical Box: Joan Baez gjorde upp med Dylan

lördag 16 augusti 2014

Joan Baez gjorde upp med Dylan

Woodstock 45 år

Joan Baez var superhjältinna 1969 med flera album bakom sig. Det var självklart att hon skulle bli första Woodstockkvällens höjdpunkt och sista akt. Den här skivan är dock från några år senare, där vi möter en något mer kommersiell Baez.

JOAN BAEZ – DIAMONDS & RUST – 1975

Joan Baez är den absolut största och mest välkända av alla kvinnliga amerikanska folk- och protestsångare. Det tidiga 60-talet var hennes stora tid, då hon släppte närmare 15 album. Och dessutom lär hon haft en affär med Bob Dylan. Men vad skulle hon göra när Vietnamnkriget var över?
Följaktligen blev hennes album i början av 70-talet mer folkliga, mainstream, kommersiella om man så vill. Det finns många som menar att denna period var henns främsta. En nästan enig kritikerkår hävdar att Diamonds & Rust är ett av hennes allra bästa plattor från den tiden.

Jag kan Baez skivdiskografi alldeles för dåligt för att ge mig in i den debatten. Men jag vet att det är ett album jag gärna spelar flera gånger i rad när det nån enstaka gång nu för tiden hamnar på skivtallriken. Diamonds & Rust har både en varm, innerlig ton och är dessutom lite spännande.

Förutom sina egna utlämnande sånger - bland annat i titelspåret där hon berättar om sitt förhållande med Bob Dylan och i Winds Of The Old Days, där hon förlåter Dylan hans avhopp från proteströrelsen – har hon också valt ut ett antal överraskande covers.

Att hon gör Dylans Simple Twist Of Fate är kanske inte nån större sensation. Men när hon dessutom lagt till låtar av både Jackson Browne (Fountain Of Sorrow) och Allman Brothers-låten Blue Sky får Diamonds & Rust en extra dimension.

Nr: 2038/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar