The Musical Box: En låt som blev film

fredag 15 augusti 2014

En låt som blev film

Woodstock 45 år

Den här artikeln har varit med förr, den 23 juni 2012, men Arlo Guthrie var en av de stora folkrockhjältarna i slutet av 60-talet, och han var ju dessutom son till Woody Guthrie, så vi tar det en gång till...

ARLO GUTHRIE - ALICE´S RESTAURANT - 1967

Alice´s Restaurant Massacree är en 18 minuter lång ”prat-monolog-protest-sång av Arlo Guthrie. Det är den enda låt jag känner till som blivit film.
Arlo Guthrie skrev låten 1965 efter att han åkt fast för nedskräpning och fick böta 50 dollar. I slutändan handlar den inte helt oväntat om vietnamkriget. Och som sann protestsångare i sin far Woodys fotspår hittade Arlo Guthrie just den där tonen som fick folk att lyssna. Och nån att göra en film 1969...

Arlo spelar förresten med själv i filmen, som lär vara en komedi (jag har inte sett den). Samma år spelade Arlo Guthrie på Woodstockfestivalen. Och lägligt nog, bara några dagar efter att festivalen var över kom soundtracken till filmen ut.

Givetvis är alla låtar skrivna av Arlo Guthrie och det går att hitta flera små guldkorn. Men den klart lysande stjärnan är naturligtvis Alice´s Restaurant Massacree, som här delats upp i två delar, en på varje sida av plattan.

Låten i sin helhet finns på Arlos debutplatta från 1967. Det är tydligen en riktig amerikansk klassiker nu för tiden. Vissa radiostationer har tydligen som tradition att spela låten varje Thanksgiving. Soundtrack-LP:n gavs ut både av MGM och United Arists. Det är den sistnämnda jag har i min samling.

Nr: 1961/2222

3 kommentarer:

 1. Du skriver att "Alice's Restaurant" är den enda låt du vet som blivit film. Jo, det kanske stämmer. Jag kan inte på rak arm komma på någon låt vars text legat till grund för en film. Men det finns ju en hel del filmer vars titlar lånats från kända låtar. Spontant kommer jag att tänka på "Sea of love" (thriller från 1989 med bl.a. Al Pacino) och "Great balls of fire" (filmen om Jerry Lee Lewis liv, med Dennis Quaid i huvudrollen). Det finns säkert många fler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det finns nog en hel del. Sea of love gillade jag.

   Radera
  2. Sam Peckinpahs film Konvoj med Kris Kristofferson är baserad på C.W McCalls låt Convoy! :) /Rubber Duck

   Radera