The Musical Box: Bra kvalitet rakt igenom

måndag 24 augusti 2015

Bra kvalitet rakt igenom

KAYAK – STARLIGHT DANCER – 1977

Holländska Kayak gjorde alltid bra album. De startade med ett par briljanta progrockplattor i början av 70-talet och fortsatte sedan – som så många andra – mot vanlig pop, kanske inspirerat av ABBA, helt säkert av Jeff Lynne och ELO.
Starlight Dancer är en LP från andra halvan av 70-talet och därför ett popalbum. Något man eventuellt skulle kunna kalla progressiv rock finns inte på denna LP.

Det gör säkert en och annan gammal progrockare lite besviken. Men man ska komma ihåg att Kayak inte på något sätt var ensamma om att leta sig fram mot mainstreampop och hitlistorna.
Earth & Fire är ett annat holländskt band som gjorde på precis samma sätt. Jag drar också gärna upp Moody Blues när ämnet kommer på tal även om jag vet att många gamla fans då grinar ganska illa.

Men den här plattan – och flera av Earth & Fires album också – har likheter med Moody Blues-album som Seventh Sojourn och inte minst Long Distance Voyager.

Starlight Dancer är trots sin popinriktning inte alls något svagt album. Musikerna i Kayak är mycket skickliga på vad de gör, där jag gärna nämner pianisten/keyboardisten Ton Scherpenzeel som också skriver de flesta låtarna. Det är bra kvalitet rakt igenom.

Den som gillar det som Jeff Lynne och Electric Light Orchestra höll på med i slutet av 70-talet kommer förmodligen att gilla Starlight Dancer också.

De som en gång i tiden hade Genesis som sina hjältar kan kanske också få en nostalgisk flashback av att lyssna på skivan.

Nr: 1249/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar