The Musical Box: I spåren efter Blues Brothers

onsdag 5 augusti 2015

I spåren efter Blues Brothers

DOWNCHILD BLUES BAND – ROAD FEVER – 1980

I spåren efter filmen Blues Brothers uppmärksammades en rad bluesrockband med samma ”glimten i ögat-anda”. Kanadensiska Downchild Blues Band var ett av de bättre av dem.
Downchild Blues Band var uppfostrade den hårda vägen, på små rockklubbar i trakterna runt Toronto hade de lirat chicagoblues långt innan Dan Akroyd och hans filmsällskap gjorde succé.

När filmen gjorde varv efter varv runt jorden var det dags för dem att ta ett steg framåt. De fick dessutom hjälp av Dan Akroyd, som var vän med Donnie Walsh i bandet. Två av hans låtar fick plats på Blues Brothers-skivan Briefcase Full Of Blues.

Jag ska inte säga att det var därför Road Fever hamnade i min samling. Det var snarare så att jag letade efter fler plattor i ungefär samma stil som Paul Jones och hans Blues Band, som i samma bluesrockvåg blivit sverigehjältar med sina skivor Offical Bootleg Album och Ready.

Det var Peter på Wallins Radio i Huskvarna som kom med tipset. Downchild Blues Band är inte på något sätt originella. Det finns många band som låter ungefär likadant, ta till exempel alla de brittiska pubrockbanden som också fick en revival av Blues Brothersfilmen.
Tonen är hjärtlig och välkomnande, låtarna har en tendens att hitta sin plats i lyssnarhjärtat direkt. Med andra ord visste Downchild Blues Band precis vad de var ute efter och hur de skulle göra.

Jag tycker fortfarande Road Fever är en rolig platta att lyssna på någon gång emellanåt, även om den där Blues Brothersfilmen numera känns lite väl söndertjatad.

Nr: 231/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar