The Musical Box: Ingen vanlig mainstreampop

lördag 22 augusti 2015

Ingen vanlig mainstreampop

10CC – 100CC/GREATEST HITS – 1975

10cc var bara två år gammalt när den här skivan kom. Ändå är det en samlingsplatta verkligen värd namnet. Den som kan 10cc:s historia vet så klart att de första åren också var deras bästa och mest intressanta. Skivan är dessutom kryddad med ett antal då outgivna låtar och b-sidor på singlar som redan i mitten av 70-talet var på väg att bli samlarobjekt.
Efter de två första skivorna 10cc spelade in var de flesta övertygade om att bandet var på väg mot något stort. Låtar som Rubber Bullets, Donna, The Dean And I, Wall Street Shuffle och Silly Love hade alla blivit stora hits och var hämtade från de två första LP-skivorna; 10cc (1973) och Sheet Music (1974).

Inte bara för att det var bra poplåtar, utan också för att 10cc hade hittat en nerv och spänning i sin musik som fick dem lysa mer än många andra. Det var inte bara vanlig mainstreampop, 10cc var inne på både artrock och prog utan att gå över gränsen.

Att de senare gick över den gränsen, dessutom åt fel håll, är en annan historia... 100cc är dock inte ett samlingsalbum man kan köpa i stället för de två första skivorna. Den bör ingå i varje komplett 10cc-samling.

B-sidan på denna LP innehåller nämligen en rad spännande inspelningar som inte finns någon annanstans. Låtar som utelämnats från de båda LP-skivorna och b-sidor på singlar.

Med facit i hand skulle man kunna påstå att alla dem förtjänade ett bättre öde än så. De flesta av dem är bra mycket intressantare än det 10cc skulle åstadkomma senare.

Så det var ju bra att de fick plats här i alla fall... Mina favoriter på b-sidan är snygga Waterfall och halvknepiga Gismo My Way.

Nr: 656/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar