The Musical Box: Det räcker med en Venturesskiva

söndag 23 augusti 2015

Det räcker med en Venturesskiva

THE VENTURES – THE ORIGINAL – 1995

Hur många album The Ventures gjort tror jag inte ens de själva kan säga på rak arm. Det är många, jättemånga. Bara mellan åren 1960 och 1965 spelade gruppen in 23 studioalbum och hann dessutom med tre liveskivor. Sen har det bara fortsatt...
Hur många samlingsalbum det dessutom finns vågar jag inte ens spekulera i. Men sänder en liten tacksam tanke till dem som satte ihop detta album. För min del räcker det nämligen med en Venturesskiva.

Och då är det ju bra om de bästa låtarna finns med på den, vilket jag tror det gör i det här fallet. The Original innehåller främst låtar från storhetsåren i början av 60-talet. Att sen Ventures fortsatte göra låtar och skivor ända in på 2000-talet är en annan sak.

Denna amerikanska instrumentalgrupp var en av de mest populära popgrupperna i USA under det tidiga 60-talet. Detta trots att de enbart förlitade sig till sina instrument; gitarr och komp på gitarr, trummor och bas.

Jag tror nog att många känner igen låtar som Walk Don´t Run och Perfidia. The Ventures gjorde också vinjetterna till välkända amerikanska tv-serier som Batman och Hawaii Five-O.

The Ventures bildades 1958 och är jämngamla med brittiska The Shadows, som också var en instrumental grupp (utom när de backade upp bakom Cliff Richard).

Svenska instrumentallegenderna The Spotnicks, som bildades 1961, blev säkert inspirerade av de brittiska och amerikanska förlagorna.

Nr: 172/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar