The Musical Box: Glamrock-plattan Bowie aldrig gjorde

tisdag 25 augusti 2015

Glamrock-plattan Bowie aldrig gjorde

DAVID WERNER – IMAGINATION QUOTA – 1975

”Fan, David Werner har nåt med Bowie att göra, men jag kan inte komma på vad...” sa killen som sålde skivan till mig i en källarbutik i Göteborg. Och så kliade han sig på hakan utan att komma gåtans lösning närmare.
Nej, några bowiecovers fanns inte på skivan och inte var han med och producerade. Men den där Bowie-kopplingen uppdagade sig så fort jag kom hem och spelade LP:n. För David Werner måste hämtat mycket av sin inspiration från David Bowie.

Inte nog med att hans sångröst inte ligger långt från vår gamle Ziggy-hjälte, hans låtar är nästan utan undantag uppbyggda på precis samma sätt som Bowie gjorde i mitten av 70-talet.

På den här LP:n går att hitta kopplingar till bowiealbum som Ziggy Stardust, Aladdin Sane, Diamond Dogs och faktiskt lite Young Americans också, för ett visst mått soulpop kan jag också ana.

Förmodligen ligger Imagination Quota nånstans mitt i mellan...och därmed skulle den vara den där LP:n Bowie aldrig gjorde...

Det krävdes inte särskilt många lyssningar (två!) för att jag skulle konstatera ”Vad många bra popskivor det finns som man inte hört...”.

Så hittar du den här plattan och gillar Bowies glamrockår – själv fick jag leta ganska länge – finns inget att tveka på. Imagination Quota är en mycket rolig platta. Rekommenderar särskilt inledningen med Imagination Quota och tredje spåret Cold Shivers.
David Werners popkarriär som soloartist blev dock ganska kort. Året innan hade han släppt sin första platta, som ingen heller kommer ihåg. 1979 gjorde han ett försök att slå sig fram på new wave- och powerpopscenen.

Trots att han fick vara med på samlingsplattan Rock 80 – med låten What´s Right – försvann han efter det in i glömskan. Någon mer platta gjorde han vad jag vet aldrig. Märkligt.

Nr: 2159/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar