The Musical Box: Någon form av jazz, industrimusik, noise...

torsdag 27 augusti 2015

Någon form av jazz, industrimusik, noise...

SELVHENTER – MOTIONS OF LARGE BODIES – 2014

Aha, något nytt och riktigt spännande från den progressiva scenen. Selvhenter är progressiv musik på 2000-talet.
Danska Selvhenter vågar gå utanför precis allt det man normalt kallar ramar; instrumentering, ljudeffekter, ljudprocesser och taktarter.

De här fem danska kvinnliga musikerna lyckas skapa en helt egen musikalisk värld påverkad av både Lou Reeds Metal Machine Music och Amon Düül 2 psykedelia från det sena 60-talet.

Vad det blir är svårt att definiera. Det är antingen någon form av avantgardistisk experimentell jazz eller någon form av industrimusik, noise.
Oavsett vilket är Motions Of Large Bodies en omskakande upplevelse. Att få höra trombon, saxofon och violin (däremot inte gitarr) processad genom både effektboxar och gitarrförstärkare är något man annars inte är van vid. Jag gissar att det krävs både en viss tillvänjning och en stor dos nyfikenhet på nya saker för att rent ut sagt orka med det.

När rytmsektionen dessutom består av två trummisar, vilka bearbetar sina instrument i de mest överraskande skiftningar och taktarter man kan tänka sig är ”förvirrande” bara början på beskrivningen av de känslor som kan uppstå.

Utan att ge någon som helst mer förklaring kan jag inte rekommendera Motions Of Large Bodies till någon enda av dem som finner nöje i tv-program som Allsång vid gränsen, och Allsång på Skansen eller någon gång besökt Sommarkväll i Gränna eller något inneställe med housemusik dunkande i högtalarna.

Jag påstår att höra Selvhenter på vinylskiva är uppskakande. Förmodligen skulle det vara ännu häftigare att se/höra bandet live.

Nr: Lånad, ingår tyvärr inte i samlingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar