The Musical Box: Imponerande samling från Ramones

lördag 22 augusti 2015

Imponerande samling från Ramones

RAMONES – ANTHOLOGY – 2001

Det blev en hetsig diskussion när jag och polarn Per framåt småtimmarna kom in på Ramones. Han hävdade med bestämdhet att Ramones var det första och största punkbandet genom alla tider.
Jag menade, mest för att vara motvalls, att Sex Pistols var de verkliga hjältarna och att Ramones hade mer med rock och powerpop att göra än punk. Och så hävdade jag att Ramones inspirerat massor av powerpopband som dök upp i slutet av 70-talet; Dickies, Dictators, Paul Collins Beat.

Det var det där med ”pop” som fick Per att tända till på allvar och det var nära att det blev handgemäng.

Men det slutade med att vi föll i varandras armar, grät och enades om att ”vi skiter väl i Ramones och Sex Pistols. Och Stiff Little Fingers också för den delen”.

Sen lyssnade vi på Ulf Dagebys LP En dag på sjön och allt var glömt. Amerikansk punk och brittisk punk ska man kanske inte jämföra, det var nog inte riktigt samma sak, även om grundtanken var lika.

Vem som var först kan också diskuteras, även om Ramones var ett par år före Sex Pistols. Kanske var de amerikanska banden något mer melodiösa än de engelska, som oftast var mer ilskna än musiker.
Hur som helst är Ramones samlingsalbum Anthology en imponerande dubbel-CD. Hela 58 låtar på två CD-skivor, de flesta bara ett par minuter och ingen paus mellan låtarna. Men det är ju så det ska vara med Ramones.

Här finns allt från Blietzkrieg Bop och Judy Is A Punk till Pet Sematary, via storheter som Sheena Is A Punkrocker och Rockaway Beach. Jag inbillar mig att detta är ett bra samlingsalbum för den som vill ha tillgång till de flesta av Ramones låtar men inte fått tag på de ”riktiga” vinylskivorna.

Nr: 28/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar