The Musical Box: Yes Yesterdays

söndag 23 augusti 2015

Yes Yesterdays

YES – YESTERDAYS – 1974

Det var kanske inte Yes som ”uppfann” den progressiva rocken. Men det var inte långt ifrån. Yes var väldigt tidiga med det här med långa vindlande, nästan oändliga, utflippade melodislingor, meningslösa texter och influenser från klassisk musik. Progressiv rock alltså.
Kruxet är att progressiv rock givetvis helst avnjutas som hela album. Annars kan det vara svårt att få något vettigt (nåja) sammanhang i musiken. Att få ihop en samlingsplatta - på en enda LP dessutom - med den typen av musik, måste vara något av en bedrift. Men Yesterdays lyckas ganska bra.
Skivan gjorde en sak fullständigt klar för mig; Om det är några album med Yes man ska ha i samlingen, så är det de tidiga. Yesterdays innehåller låtar från Yes två första album; Yes samt Time And a Word.

En period som jag anser var den mest spännande i gruppens diskografi, om än inte den allra största höjdpunkten. Den skulle komma senare med skivor som Fragile, Relayer och Close To The Edge.

Man ”får” dessutom låten America, en tio minuter lång Paul Simon-cover (!) som annars endast finns med på samlingsskivan The New Age Of Atlantic, med diverse artister tillhörande Atlantic Records utgiven 1972. Är man lite sugen på Yes allra tidigaste alster är Yesterdays en bra ingång till gruppens musik.

Nr: 1167/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar