The Musical Box: Ärlig blues av John Mayall

tisdag 18 juni 2013

Ärlig blues av John Mayall

JOHN MAYALL – BLUES FROM LAUREL CANYON - 1968

”Vid nya bibblan står Louise med allt sitt blonda lurv, jag tar´na under armen och bjuder på en körv”...den kan väl en och annan i Sverige boende även nu. För den som inte har hundra koll är texten hämtad från låten Jag går på promenaden på Ulf Lundells första platta Vargmåne.
Det flesta som har koll vet förmodligen att det är en John Mayall-låt, Walking On Sunset, som finns på Blues From Laurel Canyon från 1968...vilken denna långa inledning ska handla om...

Blues From Laurel Canyon är en bluesplatta, vilket kanske inte låter så konstigt för att vara John Mayall, men är ganska anmärkningsvärt ändå.

På skivorna innan hade han nämligen varit inne en hel del på jazz, bland annat på legendariska Bare Wires. Blues from Laurel Canyon är hans första utan sina Bluesbreakers och till skillnad från de tidigare plattorna en ganska avskalad och naken sak.

Han har hjälp av Mick Taylor (som senare skulle hamna i Stones) och ett kompband. Det är en riktigt bra blues-LP. Rent av fascinerande.

Inledningen med ett lyftande jetplan och ett blixtrande bluessolo i låten Vacation visar var det hela är på väg. Och redan efter den så dyker Walking On Sunset upp...
Det är svettig rå och ärlig blues. John Mayall och Mick Taylor hittar hela vägen till bluesens hjärta och själ. Av den anledningen är detta inte en platta man bara kan ha på i bakgrunden. Den kräver att bli lyssnad på.

The Bear är en annan legendarisk låt som finns på den här LP:n, som jag hävdar är en av John Mayalls absoluta bästa och mest innerliga skivor. Rekommenderas!

Laurel Canyon ligger förresten i Kalifornien och Mayall hade varit där strax innan skivan spelades in. Han tog sånt intryck av detta att han senare flyttade dit.

Nr: 1533/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar