The Musical Box: Hot Tunas Final Vinyl

söndag 9 juni 2013

Hot Tunas Final Vinyl

HOT TUNA – FINAL VINYL - 1979

De där monsterglasögon Jack Casady har på sig är ingen Elton John-gimmick. Det var modernt med sådana bågar i slutet av 70-talet. Själv hade jag något liknande, men inte i närheten av Casasy.
Bilden är från skivan Final Vinyl med Hot Tuna, ett samlingsalbum från 1979. Han den rufsige i bakgrunden är Casadys ständige vapendragare och polare från Jefferson Airplane, gitarristen Jorma Kaukonen.

Hot Tunas album kan vara ganska svåra att få tag på nu för tiden. Och när man mot förmodan hittar några av dem är de ganska dyra. Så jag kände mig tvungen att skaffa Final Vinyl. På den här plattan finns låtar från de första åtta skivorna Hot Tuna gav ut, mellan åren 1970 och 1978.

Utan att komma med några som helst synpunkter på valet av låtar, vilka som inte borde varit med respektive absolut missades, tycker jag det här är en ganska representativ samlingsplatta för Hot Tunas tidiga grejer.

Här finns klassikern Hesitation Blues, en snygg akustisk blues som för många blivit kännetecknet för Hot Tuna.

Men här hittar man också en del betydligt rockigare låtar, som Easy Now, Funky #7 och Hot Jelly Roll Blues, från mitten av 70-talet. En bra samlingsplatta helt enkelt.

Casady och Kaukonen startade Hot Tuna som ett litet sidoprojekt till Jefferson Airplane i slutet av 60-talet. Det var kanske inte särskilt allvarligt menat från början. De lirade mest gamla bluesklassiker på akustisk gitarr. Väldigt rökigt...och ibland var de förband till Jefferson Airplane.
Men när Airplane splittrades fortsatte Casady och Kaukonen att lira ihop, och gör så fortfarande. Hot Tuna har sedan 1970 gett ut närmare 20 studioalbum.

Men de där glasögonen tror jag Casady fimpade redan i början av 80-talet. Det gjorde i alla fall jag.
En tanke som slår mig nu. Är inte såna där gigantisk bågar på väg tillbaka igen?

Nr: 1744/2222

3 kommentarer:

  1. Du blandar ihop dem. Det är Jack Casady med glasögon.

    SvaraRadera
  2. ..tack för att du rättar mig förresten, glömde säga det...

    SvaraRadera