The Musical Box: Bloodrock var slipade typer

lördag 15 juni 2013

Bloodrock var slipade typer

BLOODROCK – HITROAD – 1972 (?)

Bloodrock var slipade typer som inte nöjde sig med att bara lira bastant amerikansk hård rock i samma skola som Steppenwolf och Grand Funk Railroad.

Men jag sitter här och river mig i huvudet och funderar på om Bloodrock hade mer med King Crimson att göra än med ZZ Top (!)...eller om det är precis tvärtom...eller om de driver med folk...eller inte har en aning om vad som händer...
Nej, Bloodrock är ett knepigt gäng att ge sig på. Visst är det hård amerikansk rock, det är det ingen tvekan om. Och jämförelserna med Steppenwolf och Grand Funk stämmer, ibland.

Med den skillnaden att Bloodrock var ganska mycket bättre på att skriva låtar och att de har en ganska mycket mörkare domedagston.

Teorin om King Crimson och andra brittiska progrockband stämmer också. På den här samlingsskivan, med låtar från 1971 och 1972, finns spår av både King Crimsons vindlade melodislingor och Jethro Tulls Thick As A Brick...

Låter det som en omöjlighet?
Det är det inte. Bloodrock är precis så här ombytliga och skiftande i sin musik.

Om det sen hänger på att de var ett ovanligt framsynt amerikanskt rockband med progtendenser eller om de bara snodde från dem som var bättre, låter jag vara osagt.

Bloodrock är på sina ställen fascinerande lyssning...ibland är blir de ganska tråkiga. Den här tyska samlingsplattan (MFP Super) är ett bra exempel på det.

Nr: 1584/2222

1 kommentar:

  1. Jag tror att lågpris-etiketten MFP gav ut fler samlingsskivor med den där "Hitroad"-loggan, dvs. att det var ett slags serie med "greatest hits"-skivor. Om jag minns rätt har jag en samling med countrysångerskan Bobbie Gentry (hon som hade en gigantisk hit med den bluesiga "Ode to Billie Joe") med ett ungefär likadant omslag. Den plattan är dock helt okej för att vara en lågbudget-utgåva, bra ljud och ett bra urval av de största hitsen.

    SvaraRadera