The Musical Box: Hissen upp gick ner för Graham Parker

fredag 21 juni 2013

Hissen upp gick ner för Graham Parker

GRAHAM PARKER – THE UP ESCALATOR – 1980

Squeezing Out Sparks 1979 tog Graham Parker till de amerikanska hitlistorna. Det var med uppföljaren The Up Escalator han skulle erövra kontinenten på allvar. Men trots amerikanske demonproducenten Jimmy Iovine gick det inte alls.
Nej, The Up Escalator kunde inte alls matcha föregångaren Squeezing Out Sparks. Att det var en ganska tam skiva för att vara Graham Parker tyckte jag redan första gången jag hörde den.

Parkers ilskna attityd, fräcka uppsyn och stöddiga låtar var helt enkelt inte där. Istället blev man serverad någon slags sötsur kräm, snyggt inlindad i ”trevliga” arrangemang.

Så här i efterhand förstår jag ju att det där hängde på producenten Jimmy Iovine, som jag alltså påstår inte gjorde ett särskilt bra jobb här.

Vilket jag tycker är rätt märkligt egentligen. Iovine hade ju lyckats med Bruce Springsteen, hade hittat 80-talssoundet åt Tom Petty* och gjort Meat Loaf till gigantisk stjärna.

Men för Graham Parker var han inte rätt man, det är tydligt. Jag tror The Up Escalator mycket väl kunde blivit helt rätt platta för Graham Parker om till exempel Nick Lowe eller Jack Nitzsche fått göra jobbet.

Bra låtar finns det trots allt på skivan, The Beating Of Another Heart, Endless Night, No Holding Back...bara som exempel.

Sen gör naturligtvis The Rumour ett lysande jobb bakom Graham Parker.

Det är det som räddar The Up Esacalator. Brinsley Schwartz och Martin Belmont gnistrande gitarrspel kunde Iovine inte ta död på.

Nr: 1862/2222


* Damn The Torpedoes, Hard promises och Long After Dark.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar