The Musical Box: Iommis brutala gitarr

söndag 16 juni 2013

Iommis brutala gitarr

BLACK SABBATH – WE SOLD OUR SOUL FOR ROCK´N´ROLL - 1976

I mitten av 70-talet var Black Sabbaths brutala och ödesmättade hårdrock farlig. Toni Iommis sanslösa gitarriff bokstavligen tog andan ur kroppen. Reaktionen blev nästan fysisk, den kittlade nån oupptäckt nerv och känslan kan närmast beskrivas som nervös.
Det var med skräckblandad förtjusning man spelade Paranoid, Master of Reality och Sabbath Bloody Sabbath, inte minst eftersom de skivorna var förbjudna att spelas hemma.

Iron Man, War Pigs, N.I.B, tung rå heavy-metal (fast det uttrycket fanns inte då), med Iommis brutala gitarr och en fullständigt galen Ozzy bakom sångmicken. Ylande krävde han uppmärksamhet – och fick den.

Av nån anledning gillade jag Fairys Wear Boots från Paranoid. Det fanns nån slags humor bakom texten.

Men LP:n Sabbath Bloody Sabbath gjorde nog störst intryck på mig. Iommi, Ozzy, Ward och Butler gav sig här ut på okänd mark och började experimentera med soundet. Det gillade jag.
Men idag ångrar jag att jag inte köpte alla de tidiga sabbath-skivorna då. Jag nöjde mig med en samlingsplatta – We Sold Our Soul For Rock´n´Roll – en dubbel-LP med de bästa låtarna från Sabbaths fem första legendariska plattor. Sabbath Bloody Sabbath och debutskivan är de enda av originalplattorna jag nu har.

Nr: 391/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar