The Musical Box: Syd Barretts egen musikvärld

lördag 15 juni 2013

Syd Barretts egen musikvärld

PINK FLOYD – THE BEST OF – 1970

Det här är ett samlingsalbum som är alldeles nödvändigt för alla Pink Floyd-fans. Skivan är också ett absolut måste för alla som ”bara” vill ha sina Pink Floyd-samlingar någorlunda kompletta utan att behöva lägga ut en hel förmögenhet på svindyra och obskyra singlar från 60-talet.
Dessutom är det en ganska rolig LP att lyssna på. Om man har en dold svaghet för ”konstig” 60-talspop och en viss förståelse för Syd Barretts alldeles egen skruvade musikvärld.

Trots namnet är detta bara delvis ett samlingsalbum. Pink Floyd gav i början av sin karriär, före 1967, ett antal märkliga singlar. De singlarna är nu för tiden givetvis riktiga dyrgripar för samlarna.

Den här LP:n är till för oss vanliga människor som aldrig lyckats lägga vantarna på 45-varvare som See Emily Play, Arnold Layne eller Paint Box. Dessutom finns ett antal singelbaksidor också representerade, Apples & Oranges bland annat.

Och för att krydda, eller möjligtvis fylla ut, har det utöver det lagts till ett antal låtar från The Pipers At The Gates Of Dawn, Pink Floyds första album. Mer eller mindre är det Syd Barretts skapelser allihop.
Jag trivs väldigt bra ihop med den här plattan. Men för dem som upptäckt Pink Floyd på senare år kan skivan bli en liten chock. Det här låter inte alls som något annat som gjordes senare. Enkelt uttryckt kan man väl säga att det är 60-talspop utvecklad ur ett synnerligen udda sätt att se på världen.

LP:n finns i ett par olika upplagor. Den här plattan är utgiven av Columbia och pressad i Holland. En LP med exakt samma innehåll heter på andra ställen Masters Of Rock.

Nr: 176/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar