The Musical Box: Clash blev förrädare

lördag 6 april 2013

Clash blev förrädare

Punk - Del 2

CLASH – GIVE E´M ENOUGH ROPE - 1978

Give E´m Enough Rope räknas med all rätt som en av de stora punkinkonerna. Här finns flera klassiska punklåtar, Julie´s Been Working For The Drug Squad, Safe European Home, Tommy Gun och givetvis English Civil War.
Men så tyckte inte folk jag kände på den tiden om Clashs andra album. Då var det många som såg den som ett svek, att det inte var punk...utan en vanlig rockplatta...att de lät som Ramones...ungefär...

För att förstå det måste man ha koll på Clashs första album. En rå, skramlig punkskiva, vildsint och energisk. Give E´m Enough Rope var på den tiden något annat.

I jämförelsen mellan de två plattorna låter den ganska polerad och...ja, nästan lite tam. Men det tänker man knappast på nu för tiden, inte långt efter Clashs andra skivsläpp började varenda punkskiva låta ungefär på samma sätt.

Skivorna blev bättre och bättre producerade och inspelningsförhållandena förändrades. Från att ha fått spela in sina låtar i källarskrubbar fick punken ta steget in i de fina studiolokalerna.
Clash tog med Give E´m Enough Rope dessutom det modiga steget att åka över till USA och ta hjälp av producenten Sandy Pearlman, som låg bakom Blue Öyster Cult.

Givetvis var det ett smart drag av Clash, men det fanns de som såg Clash som förrädare. Att det inte var punk. Men idag spelar det ingen som helst roll vad folk tyckte då.

Nu för tiden är Give E´m Enough Rope en av de klassiska punkskivorna. Och så var det med det.

Nr: 677/2222

2 kommentarer:

  1. min personliga favorit i clash katalogen. Precis rätt till skillnad från t ex sandanista eller london calling som i min mening är lite för långa och skulle må bättre av att skalas. Den här sitter som handen i handsken (eller ansiktet kanske...)

    SvaraRadera
  2. Absolut en av Clashs klassiker, det håller jag med om (även om jag gillar Sandinista mer...som dock kanske är något för mycket av det goda...).

    SvaraRadera