The Musical Box: Teknik, underhållning, fart och spänning

söndag 28 april 2013

Teknik, underhållning, fart och spänning

Svenska hjältar – Del 10

TORSSON – EN RÖKARE I KRYSSET – 1984
TORSSON - LINGONPLOCKNING - 1989 

Jag tror det var med En rökare i krysset Torsson blev folkkära. Skivan innan, Att kunna men inte vilja, var egentligen alldeles för obskyr och konstig för att fler än bara några få skulle uppskatta den. En rökare i krysset var däremot både publikfriande och lättillgånglig.
När folk nu för tiden får för sig att citera Bo Åkerströms texter handlar det nästan alltid om låtar som Öresundstwist, Volleyboll-Molly, Storskiftet, Blodomloppet eller Bröderna Holm (där en av jägarna såg ut som om nånting i näsan var till besvär...).

Den LP jag har i min samling är förmodligen en promotion-platta. Jag har för mig att jag fick den direkt från Klippan via nån kompis som kände nån eller nåt liknande. I vilket fall som helst ligger skivans pressrelease med i skivomslaget:

"En skiva som bjuder på Teknik, Underhållning, Fart och Spänning!
”...Torssons musik är liksom debut-LP:n ”Att kunna men inte vilja” präglad av såväl landsort som småstad, den här gången dock med en viss dragning åt handel och sjöfart”, skriver Svenska Popfabriken med den underfundiga humor som alltid fanns med.

Vi får också förklaringen till varför det dröjt fyra år innan Torssons skiva nummer två spelats in; ”utlandsvistelser, doktorsdisputationer samt allmänt fortbildande inom gruppen...” Under sommaren 1983 återförenades dock gruppen (Bo Åkerström och Christer Lundahl) smärtfritt, förnyade med Kiddie Manzini på trummor och Dan Persson på bas...”.


En rökare i krysset var så klart värd att vänta på, även om man i början av 80-talet inte visste att man väntade på den. Jag och många andra trodde nog det var slut med Torsson redan efter första plattan.

Det var ju så det gick till med många av de där banden, de dök upp från ingenstans och försvann lika fort. Men Torsson levde vidare.

Och det med besked. En rökare krysset framstår än i dag som en svensk rockklassiker.

Nr: 460/2222

Lingonplockning
...var det Kalle och Kristina ägnade sig åt på baksidan av legendariska singeln Son av ayatollah. Den låten är förmodligen lika legendarisk den också...

Detta blev också namnet på den CD-utgåva som släpptes 1989 av En rökare i krysset.

Låtarna på LP:n hade då kompletterats med Son av ayatollah, Lingonplockning samt med Lena Green, en torssonklassiker det också, som tidigare bara dykt upp på (legendariska) samlingsskivan En flugskit i kosmos.

För en samlare av Torsson-skivor är nog Lingonplockning en tämligen onödig sak, om man nu inte måste ha sin samling så komplett att det nästan blir fånigt.

Men för den som inte har Son av ayatollah-singeln, som är ganska svår att hitta, eller inte har En flugskit i kosmos, som även den är svår att få tag på nu för tiden, är Lingonplockning så klart ett alternativ.

Nr: 126/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar