The Musical Box: Sylvassa glasbitar på känsliga nervtrådar

fredag 5 april 2013

Sylvassa glasbitar på känsliga nervtrådar

TANGERINE DREAM – PHAEDRA - 1974

Den bleka gudinnan Phaedra är i den grekiska mytologin syster till den erotiska kärlekens Ariadne. Som hämnd för att Phaedres styvson Hippolytos förälskat sig i jaktgudinnan Artemis såg Ariadne till att Phaedra förälskade sig i sin egen styvson. Detta blev de bådas död. En historia som flera gånger skildrats i både litteratur och film.
Målning från 1880 av Alexandre Cabanel.

Phaedra är också ett album med tyska elektroguruerna Tangerine Dream. Det anses vara ett av gruppens mästerverk och den skiva som på allvar gjorde gruppen känd utanför Tyskland.
Det över 17 minuter långa titelspåret bygger ursprungligen på en improvisation som Edgar Froese och hans kollegor råkade spela in av misstag i sin studio.

När den känsliga tekniska utrustningen under en oplanerad inspelning blev varm förändrades ljudet. Denna märkliga skiftning behöll dock Tangerine Dream i låten.

Phaedra består sammanlagt av fyra spår eller verk om man så vill. Musiken är till största delen ”framställd” med synthar, datorer och annan teknisk utrustning. Men det gör den inte mindre intressant.
Jag vill påstå att det här i första hand är musik att meditera eller slappna av till. Phaedra är en skiva jag kan rekommendera till alla som söker en stunds avkoppling.

Andra kan säkert tycka den är ganska tråkig. Men här finns faktiskt sekvenser som petar med sylvassa glasbitar på känsliga nervtrådar, får pulsen att slå och håret att resa sig i nacken. Och till och med kanske lockar fram bilder av den bleka men sköna gudinnan Phaedra eller hennes syster Ariadne...

Nr: 1489/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar