The Musical Box: The Sinners Original Sin

söndag 28 april 2013

The Sinners Original Sin

Svenska hjältar – Del 9

SINNERS – THE ORIGINAL SIN – 1986

Det är skramligt och stökigt. Det smattrar i högtalarna och Sven Köhlers sångröst skär som ett rakblad genom trä och betong. Det är respektlöst, det är skitkul.
The Original Sin är The Sinners första platta. En mini-LP med åtta låtar som gavs ut av Swamp Records i Toulouse i Frankrike. Inte i Sverige. Den riktiga debutplattan skulle komma först ett år senare, From The Heart Down.

Fransoserna hade efter en Sinnersturné i mitten av 80-talet spärrat upp öronen för lundabandets vilda och energiladdade rock. Då hade The Sinners än så länge bara släppt ett antal mindre framgångsrika singlar i Sverige och var knappast särskilt välkända.

Men i Frankrike blev det annat. Och resultatet blev den här charmiga och stökiga lilla mini-LP:n. Det är bara att tacka och ta emot.

Jag hittade skivan i Klasses skivkällare. Då kände jag inte ens till den. Köpte den på ren känsla. Jag tror inte Klasse hade koll heller, jag fick den oförskämt billigt.

Efter det, när jag lagt ut den bland ”nyinköpta” på bloggen, har jag fått flera anbud från folk som vill köpa den av mig. Då fattade jag.

Och jag har erbjudits bra betalt. Men icke. The Original Sin är inte till salu.

Det är både svensk rockhistoria och en samling lysande rocklåtar; Hotshot, Echoes, Won´t Be Back...och en sanslös version av Suspicious Minds.
Det har sagts att The Sinners var hela 90-talets bästa rockband i Sverige. Det hävdar bland annat Bo Åkerström i Torsson. Sinners var också bäst i Lund. Det har Åkerström också sagt. Men så lirar ju Sinnersgitarristen Michael Sellers numera med Torsson.

Jag vill lägga till en sak. The Sinners var Sveriges bästa band redan 1986. Men det visste inte vi. Det visste de däremot i Frankrike.

Nr: 1140/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar