The Musical Box: Sveriges första glamrockband

söndag 28 april 2013

Sveriges första glamrockband

Svenska hjältar – Del 7

TEARS – ROCKY-T – 1975

Tears är Sveriges första glamrockband. De var modiga. Tears utmanade den svenska proggen. Vem kunde tänka sig att någon skulle våga sminka sig och ha glittrande paljetter när Barn av vår tid regerade?
Men Tears från Katrineholm tog efter Bowies Ziggy Stardust, Marc Bolan, Sweet och Mott The Hoople och blev Sveriges första glamrockband. Den här plattan – Rocky-T – är deras bästa LP.

Det är gruppens andra platta och här finns God Save The 45, som låg på topplistorna i flera veckor. Men här gömmer sig också ruffiga Rocky-T, en låt som för alltid etsat in sig i mitt minne.

Jag gillade Nationalteatern och Nynningen. Men jag gillade Tears också. De var så fel att det blev rätt och deras utsvängda jeans och platåboots fick folk att kippa efter andan.
Många tvivlade på Tears storhet. Ett band från Katrineholm kunde väl inte utmana Ziggy? Och för all del inte Sweet...och deras LP Desolation Boulevard.

Och det kunde de inte...vad det gällde Ziggy, så klart. David Bowies skapelse står sig även nu för tiden som en av de stora rockikonerna.

Och inte vad det gäller Bolan heller... Men Sweet...? Lätt!

Tears och Rocky-T är en LP jag mycket hellre spelar än någon av Sweets plattor nu för tiden. Det är till och med en av de svenska rockplattor från mitten av 70-talet jag allra helst spelar. Särskilt när det behövs lite nostalgi.
Tears gjorde sammanlagt tre eller fyra album, splittrades och blev senare The Radio. Men jag har hört att Tears fortfarande återuppstår med ojämna mellanrum.

Nr: 1705/2222

2 kommentarer:

  1. Gillade den rosa lp med en halvmåne på (tror jag det var) och då främst en låt som hette något i stil med The Barott band eller man, det är en av de skivor jag ständigt håller utkik efter, har hittat den några gånger men då i uselt skick.

    SvaraRadera
  2. En sån där LP jag också håller utkik efter. Tror att det är deras första.

    SvaraRadera