The Musical Box: En kod man måste knäcka

onsdag 3 april 2013

En kod man måste knäcka

DB´S – STANDS FOR DECIBELS – 1981

Det är stökigt, bråkigt och fräckt. Tonläget är högt och DB´s drar sig inte för att testa hur långt de kan gå. Orkar du det här också..?
DB´s är amerikansk post-punk när den är som bäst. Det är psykedelia och power-rock. Det är XTC:s udda rytmer och Dwight Twilleys sirliga popsound på samma gång. DB´s är svåra att tycka om, men när man väl knäcker koden blir de oemotståndliga.

Och kan ni tänka er. I slutet av 70-talet var DB´s verkligen på gång i USA. Deras turnélista var fullbokad, deras enda singel (eller var det kanske två?) fick speltid i radio. Men något skivkontrakt på en hel LP fick de inte! I stället hamnade de i England på det lilla bolaget Albion, som gav ut deras debutplatta, Stands For Decibels.

Därmed fick amerikanerna leva utan den här skivan ända till 1989, då den till slut släpptes på CD. Därför är också den här LP:n ett ganska eftertraktat samlarobjekt i USA.
Här hemma är den däremot ganska enkel att få tag på. Folk gillade DB´s i Sverige också och det var många som fascinerades av deras något udda sound.

Kommer du bra överens med XTC, Television eller Magazine och dessutom har en viss förkärlek för brittisk new wave-pop, The Records, Elvis Costello, Only Ones, Motors, Squeeze...då kan det här vara något för dig. Men förvänta dig ingen omedelbar sensation. DB´s har en kod man måste knäcka.

Nr: 311/2222

2 kommentarer:

  1. dB's var (åtminstone bitvis) ett lysande powerpop/new wave-band. Men enligt min åsikt var deras andra LP "Repercussion" strået vassare än debut-plattan. Det bör också nämnas att dB's förra året återförenades och släppte fullängdaren "Falling off the sky", där hela bandets originalsättning medverkade. Det är också en riktigt bra skiva!

    SvaraRadera
  2. Repercussion är absolut en bra platta, den också. Den nya, som jag hoppas dyker upp på vinyl, kände jag inte till. Men ska def hålla koll...tack för tipset.

    SvaraRadera