The Musical Box: Beatles i Hamburg

lördag 5 januari 2013

Beatles i Hamburg

Brittisk beatpop – Del 3

När man snackar Merseybeatsoundet går det ju inte att gå förbi Beatles, som ofta påstås var upphovet till det hela. Det här är dock en väldigt tidig inspelning, från 1961 då bandet höll till i Hamburg.

BEATLES – IN HAMBURG – 1968

Beatles tid i Hamburg, Tyskland, är en sån där legendarisk och nästan mytomspunnen period. Det sägs ha varit där bandet verkligen lärde sig rocklivets tuffa villkor.

Efter att Beatles blivit stora på riktigt dök det upp bortglömda och gömda inspelningar från den tiden. Den här plattan från 1968 är förvånansvärt bra, både ljudmässigt och i valet av låtar.
Det finns säkert en och annan som minns den där hemska Beatles At The Hollywood Bowl, en liveinspelning från 60-talet som gavs ut på vinyl under 70-talet. Ljudet är så dåligt att att det knappt går att höra vilken låt som spelas.

In Hamburg är något helt annat. Jag är till och med osäker på om det är en liveinspelning. Så bra är det. Men å andra sidan gjorde ju Beatles en en del inspelningar i Tyskland, bland annat singeln My Bonnie.

Att det sen inte finns några av Beatles egna stora låtar på den här skivan är en annan sak.

Här handlar det i stället om covers på den tidens stora hits; Ain´t She Sweet, Let´s Dance, Sweet Georgia Brown...men detta var ju så tidigt som 1961.

En kul LP att ha i samlingen i vilket fall som helst.

Nr: 11/2222

2 kommentarer:

  1. Kul att du nämner "Live at The Hollywood Bowl". När jag som 10 - 12-åring upptäckte Beatles var det nämligen den första Beatles-plattan jag köpte (på en skivrea på dåvarande Tempo, om jag minns rätt). Idag inser jag förstås att ljudkvaliteten är katastrofal och att plattan bara är en angelägenhet för fanatiska Beatles-fans. Men då hade jag inte så mycket att jämföra med, och tyckte att den var bra. Sedan blev det förstås en positiv överraskning när jag senare fick höra de klassiska låtarna i studio-inspelningar med bra ljud.

    SvaraRadera
  2. Ha, ha, ja det är verkligen en skiva bara för fansen. Och jag kommer också ihåg att den såldes ganska billigt redan då.

    SvaraRadera