The Musical Box: Os Mutantes utanför alla ramar

måndag 28 januari 2013

Os Mutantes utanför alla ramar

OS MUTANTES – OS MUTANTES - 1968

Os Mutantes kan verka svåra, på gränsen till obegripliga, första gångerna man lyssnar på deras album från 1968. Denna brasilianska grupp undersöker den psykedeliska rockens alla möjligheter; ylande fuzzgitarrer, whiskey-a-go-go-beat, Hendrix, elektroniska ljudeffekter, Sgt Pepper, brasilianskt, franskt, samba, bossanova, funk...
Inget går att ta för givet. Ungefär två minuter in på första låten, Panis et circenses, saktar skivan ner och stannar...för att sedan komma igång igen...för att sedan plötsligt avbrytas mitt i låten...bandet tar en kaffepaus*.

Men när man kommit över det där första svåra och knepiga blir Os Mutantes en fantastisk och omskakande upplevelse. Det finns anledning till att detta album anses vara ett av de mest experimentella psykedeliska rockalbum som gjordes på sin tid.

De enda skivor jag kan tänka mig att jämföra med är Pink Floyds tidiga album, Pipers At The Gates Of Dawn och A Saucerful Of Secrets. Men det räcker ändå inte, Os Mutantes går utanför de ramarna också.
Vill du ha en synnerligen kittlande och nervretande musikupplevelsen är det den här LP:n du ska leta efter. Den är precis så bra, annorlunda och spännande som alla säger.

Tidigare har den varit nästan omöjlig att hitta, men för några år sedan släpptes en nypress på 180 grams vinyl (2009). Det är den jag har.

Kultbandet Os Mutantes finns faktiskt fortfarande trots att de upplevde tuffa år på 70-talet i militärdiktaturens Brasilien. De tidiga LP-skivorna fram till cirka 1970 anses vara deras främsta.

Nr: 1158/2222

* Rockhistoriens första kaffepaus. Den andra svarade Jethro Tull för på albumet Warchild, 1974.

1 kommentar:

  1. Os Moutantes räknades åtminstone delvis till den genre som i Brasilien kallades "tropicalia". Tropicalia innebar att unga brasilianska musiker blandade samba och bossa nova med jazz, amerikansk och europeisk pop och soul etc. Det har på senare år givits ut en del samlingsplattor som speglar tropicalia-scenen (bl.a. har jag för mig att det finns någon samling från det utmärkta återutgivnings-bolaget Soul Jazz Records). Om man har en "rockbakgrund" och vill öppna sina öron för brasiliansk musik kan någon samling med tropicalia vara en bra början!

    SvaraRadera