The Musical Box: Needles & Pins – en klassiker

söndag 6 januari 2013

Needles & Pins – en klassiker

Brittisk beatpop – Del 7

...och så avslutar vi helgen med de här skönsjungande gossarna.

THE SEARCHERS – THE PYE HISTORY OF BRITISH POP MUSIC - 1975

The Searchers var det andra bandet från Liverpool som fick en listetta i USA. Året var 1964 och låten hette Needles & Pins. En klassiker, men det var egentligen inte deras låt.

Searchers hade lånat den från Jackie DeShannon. Men när man nu för tiden (eventuellt) nämner den låten är det oftast Searchers version man tänker på.
Searchers var ett av de tidiga merseybeatbanden i Liverpool och hade som så många andra sitt ursprung i skifflemusiken. Det märker man inte mycket av på deras skivor. Searchers lirar pop med ett skönt beat.

Vid sidan av Beatles, Hollies och Herman´s Hermits är Searchers mina personliga merseyfavoriter. För en sak är säker - även om det handlar mest om covers - Searchers gjorde förbannat bra pop.

Det är också ett av få merseybeatband som överlevde väldigt länge. Gruppen spelade in skivor så sent som i slutet av 80-talet, då de flesta andra för länge sedan hade gett upp. På de åren hann Searchers med närmare 30 hitsinglar och en lång rad LP-skivor. Det är imponerande.
Trots det har jag inte en enda av deras plattor i min samling, förutom en samlingsplatta som Pye Records gav ut i mitten av 70-talet. Men det är inte kattskit ändå. Serachers gjorde som sagt väldigt många mycket bra låtar.

Här finns några av deras största 60-talshits, Needles & Pins, Take me For What I Am, Don´t Throw Your Love Away, When You Walk In The Room...

Nr: 1681/2222

7 kommentarer:

 1. Ursäkta men med Mersyfavoriter menas Liverpool band. Hollies o Hermans Hermits var från Manchester och är därför inga Merseyband, men de var bra ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nu konsulterat diverse hemsidor och uppslagsböcker och viker mig vad det gäller Merseybeat. Rätt ska vara rätt. Vid en sådan sammanställning ska nog bara band från Liverpool vara med.
   Därför har jag nu ändrat namnet på helgens tema till Brittisk beatpop, vilket nog är mer riktigt.

   Radera
 2. Vad är det för platta man kan se i höger bildkant?

  SvaraRadera
 3. Jag tror det råder delade meningar om det. Och själv hade jag först för mig att det bara var band från Liverpool som räknades in bland merseybeatbanden. Men sen finns det andra som påstår att manchesterband räknas dit också.

  Jag vet ärligt talat inte hur det egentligen var. Men i den här sammanställningen har jag valt att ta med en del manchesterband också (det kommer nämligen mer nästa helg...)

  SvaraRadera
 4. Hej Rick
  Det är en platta med The Second Coming från Chicago. Som har ganska stora likheter med Chicago (bandet alltså).

  SvaraRadera
 5. Tack Olle,

  Det såg ut som om det var något psychedeliskt därav förfrågan...

  SvaraRadera
 6. Jo, det trodde jag med när jag köpte den...men så bra var det inte (även om den inte alls är dålig på något sätt)

  SvaraRadera