The Musical Box: Neurotisk, skruvad och fräck

fredag 18 januari 2013

Neurotisk, skruvad och fräck

SUGARCUBES – LIFE´S TOO GOOD – 1988

Det är stökigt och rörigt, ofokuserat och skramligt, det är fullständigt meningslöst, men vackert och helt fantastiskt. Det är Sugarcubes debutplatta, Björks första album*.
Förbered dig på en intensiv upplevelse om du lägger den här LP:n på skivtallriken. Sugarcubes och Björk var kanske inte helt på det klara med vad de ville göra 1988, men det är det som är charmen med den här inspelningen.

Det är rock and roll och electronica, synthpop och artrock. Det är Einars islandsengelska och Björks magiska röst. Life´s Too Good är naiv och fräck på samma gång, full av överraskningar och så fullständigt befriad från precis alla konventioner att man inte kan bli annat än lycklig. Det här är en rolig rockplatta! Neurotisk och skruvad, men sagolik.
Vad som är lite märkligt är att Sugarcubes efter den här LP:n aldrig mer lyckades åstadkomma något liknande. Björk gjorde det som soloartist - självklart, men aldrig Sugarcubes.

Det finns tio låtar på Life´s Too Good och åtta av dem är lysande bra...och de två övriga är nästan lika starka. Mörka och magiska Coldsweat är ett favoritspår, liksom Deus där Björk och Einar sjunger duett.

Inte undra på att den här LP:n satte Sugarcubes på den internationella rockkartan.

Nr: 916/2222

* Tydligen spelade Björk in ett coveralbum som 11-åring 1977, men det räknar vi inte här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar