The Musical Box: Mindbenders fick klara sig själva

söndag 13 januari 2013

Mindbenders fick klara sig själva

Brittisk beatpop II – Del 7

...och så orsaken till att det handlat om beatpop två helger i rad. Efter att ha spelat den här plattan blev det bara mer och mer...så det är väl passande att den avslutar.

MINDBENDERS – A GROOVY KIND OF LOVE – 1966

Visst är Mindbenders ett fantastiskt bra namn på en rockgrupp? Det är taget från en gammal skräckfilm. Det vore helt perfekt för ett band som till exempel lirar skum psykedelia eller mörk progressiv rock.
Men Mindbenders var i stället ett ganska trevligt popband från Manchester. De höll inte på med sådana grejer, de lirade glad 60-talspop enligt det klassiska merseybeatreceptet. De ansågs vara riktigt bra, bland de allra bästa hävdar en del.

Från början var Mindbenders ett kompband, Wayne Fontana & The Mindbenders. Men 1966 lämnade Wayne gruppen, mitt under en konsert sägs det*, och tremannabandet Mindbenders fick klara sig själva.

Det gjorde de ganska bra. De fick flera hits redan samma år. Den största är kanske A Groovy Kind Of Love**. De fick turnera i USA, var bland annat förband till James Brown och hemma i England spelade de ihop med både The Who och Joe Cocker. Men redan 1968 var det över, bandet splittrades.
Mindbenders har fortfarande sina hängivna fans, men blir idag kanske mest ihågkommet för att det var där Eric Stewart och Graham Gouldman*** möttes. De två bildade efter splittringen gruppen Hotlegs som sen blev 10cc. Men det är så klart en helt annan historia.

En helt egen historia är dock Mindbenders första LP, som i England fick namnet The Mindbenders och i USA fick heta A Groovy Kind Of Love. Skön merseybeatpop och massor av kul låtar.

A Groovy Kind Of Love är LP:n stora nummer, men jag har också fallit för Just A Little Bit****, som Slade några år senare satte klorna i och gjorde om till en av sina tuffaste rockers någonsin*****.

Nr: 1879/2222

* Ett klassiskt sätt att hoppa av ett rockband, Michael Schenker gjorde ju likadant i UFO i början av 80-talet.
** 1988 blev den låten en jättehit igen med Phil Collins i filmen Buster.
*** Gouldman spelade med i Mindbenders en kort period 1968, strax innan splittringen.
**** Det var inte Mindbenders egen låt från början, utan en amerikansk blueslåt. 
***** Finns på Slade-LP:n Old New Borrowed & Blue och har där namnet Just Want A Little Bit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar