The Musical Box: Ett psykedeliskt mästerverk

onsdag 9 januari 2013

Ett psykedeliskt mästerverk

HP Lovecraft – II – 1968

Det här är en psykedelisk tungviktare! Men det är kanske lika bra att utfärda en varning direkt. HP Lovecraft är inte nån lättsam underhållning på gränsen mellan sunshinepop och Jefferson Airplane.
Det här ”the real stuff”, psykedelia på blodigt allvar, där HP Lovecraft utforskar var gränserna för det lyssningsbara och helt inåtvända går. Det är mer Conan barbaren och science-fiction än pop och rock.

Det handlar om ekoeffekter, en mullrande hammondorgel, poesiläsning av mekaniska röster, akustisk gitarr och stämsång. Att texterna är inspirerade av både LSD och andra psykedeliska droger råder det ingen tvekan om.

”There's a high flying bird way up in the sky
And I wonder does he looks down as he flys on by
He's a riding on the air so easy in the sky”

Jag tror inte det är nån idé att du lyssnar på den här LP:n om du inte har erfarenhet av psykedelisk musik sedan tidigare. HP Lovecrafts musik är unik, men svårlyssnad och knepig att förstå sig på för den ännu ej invigde.

Det är nog lätt att kategorisera musiken här som ”daterad” och hopplöst ute. Men det är bara en första fas. Det här är ett mästerverk, men det gäller att ta sig förbi de där första svåra förutfattade meningarna för att inse det.
Men när man väl börjar se klart genom HP Lovecrafts inrökta dimridåer blir Jefferson Airplane, den psykedeliska rockens stora hjältar, till ett trevligt popband och Roky Ericksons 13th Floor Elevators hopplösa klåpare.

Och försök inte att spela den här LP:n i större sällskap som vill bli underhållna. Det går inte.

Nr: 1847/2222

2 kommentarer: