The Musical Box: I spillrorna efter Lynyrd Skynyrd

måndag 14 januari 2013

I spillrorna efter Lynyrd Skynyrd

ROSSINGTON-COLLINS BAND – ANYTIME ANYPLACE ANYWHERE – 1980

Rossington-Collins Band var en av de grupper som bokstavligt talat kravlade fram ur spillrorna efter Lynyrd Skynyrds flygplanskrasch 1979. Man kan med bestämdhet säga att den här konstellationen av gamla LS-medlemmar var en av de bästa. Tyvärr blev det bara två album, där Anytime Anyplace Anywhere är den första.
Nu är Rossington-Collins Band knappast något för den ortodoxe sydstatsrockern. Det är mer hård rock än southern rock, ungefär samma väg som Molly Hatchet tog i mitten av 80-talet, men mycket mer raffinerat och intressant.

Anytime Anyplace Anywhere är en riktigt, riktigt bra hårdrockplatta, med mycket kraftiga inslag av sydstatsrock.
Det mest spännande med gruppen är dock att de tog det då kontroversiella beslutet att använda sig av en kvinnlig sångare.

Jag vet inte om Rossington-Collins Band var först med det, men jag kan inte påminna mig om några liknande sydstatsskivor gjorda före 1980. Enda jämförelsen jag hittar är Little Feats album Ain´t Had Enough Fun, men den är å andra sidan 15 år yngre.

Dessutom gör Dale Krantz ett förbannat bra jobb som sångerska, hon påminner inte så lite om Janis Joplin när hon tar i som allra mest.

Detta tillsammans med rutinerade Gary Rossington och Allen Collins gör den här plattan till en riktig höjdare, som jag absolut rekommenderar.

Andra recensioner nämner låten Prime Time som skivans bästa spår, men enligt min mening är det fler än bara den. Jag skulle nog kunna påstå att varenda låt är bra.

Nr: 2054/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar