The Musical Box: Ferry cross the Mersey

lördag 12 januari 2013

Ferry cross the Mersey

Brittisk beatpop II – Del 1

Gerry & The Pacemakers - ett klassiskt band som faktiskt var Liverpools klarast lysande stjärnor innan Beatles.

GERRY & THE PACEMAKERS – REVIVAL - 1981

Gerry & The Pacemakers kom från Liverpool, hade samma manager som Beatles, Brian Epstein, och samma producent, George Martin.

Men de hade också något Beatles inte lyckades med, nämligen rekordet att deras tre första singlar alla blev etta på den brittiska singellistan 1963. Det gjorde aldrig Beatles, rekordet slogs först på 80-talet av Frankie Goes To Hollywood.
Jag tror att en och annan kommer ihåg de där låtarna, How Do You Do It, I Like It och You´ll Never Walk Alone. Alla är klassiker för dem som har bara lite koll på brittisk 60-talspop och merseybeat i synnerhet.

Den låt jag dock minns allra bäst är Ferry Cross The Mersey. En lysande liten pop-pärla från 1964. Jag är inte helt säker på detta, men jag har ett svagt saligt minne av att jag något av de där åren hörde låten spelas i svensk radio och att jag verkligen tyckte om den. Jag kan inte ha varit mer än fyra eller fem år, så Gerry & The Pacemakers måste ha gjort stort intryck.

Det var ett populärt band i England också. Mellan 1963 och 1966 gjorde Gerry & The Pacemakers hela sex album.

Inget av dem finns dock i min samling. Så jag blev jätteglad när jag hittade en liveinspelning från 1981 då bandets återförenats för en konsert.

Här finns både How Do You Do It och Ferry Cross The Mersey. Tydligen finns inspelningen i flera olika versioner.

”Min” LP har fått namnet Revival och är utgiven av skivbolaget Jazz International.

Nr: 1306/2222

4 kommentarer:

 1. Jag får erkänna att jag inte hört mer med Gerry & The Pacemakers än de hits du nämner. Håller de verkligen att lyssna på idag? Var de inte (ungefär som Freddie & The Dreamers) lite väl mesiga och töntiga? Eller är det jag som har en fördomsfull syn på den tidiga brittiska 60-talspopen?

  SvaraRadera
 2. Jo, det är nog sant att det låter ganska "mesigt" nu för tiden, men det är ju lite av charmen med de här gamla låtarna.
  Sen beror det ju på, jämför man med tex Beatles var aldrig Gerry & The Pacemakers i närheten, och då kan man ju förstå hur ohyggligt revolutionerande Beatles egentligen var...

  SvaraRadera
 3. Freddie & The Dreamers betraktades som töntiga redan på 60-talet!

  SvaraRadera