The Musical Box: Malande, påträngande och drömskt

lördag 26 januari 2013

Malande, påträngande och drömskt

CHRISMA – HIBERNATION - 1979 

Det lär finnas en spektakulär och ifrågasatt video från slutet av 90-talet med Chrisma och låten Aurora B. Där visas i bakgrunden Ayrton Sennas dödskrasch i San Marinos Grand Prix 1994 om och om igen.

Att videon kom nästan 20 år efter att låten och LP:n Hibernation spelats in är en annan sak. Jag vet inte vilka reaktioner denna makabra musikvideo fick och varför den gjordes just då. Vi lämnar det ämnet och går över till Chrisma...
...som var en grekisk/italiensk synth och new wave-grupp från slutet av 70-talet. Suggestivt malande musik, påträngande och drömsk. Ganska originellt om jag får säga det.

Chrisma går till exempel inte att jämföra med brittiska synthgrupper från samma tid, Spandau Ballet och liknande. Det är betydligt mer experimentellt och ligger i så fall närmare Kraftwerk och ibland till och med så långt ut som Tangerine Dream.

Mannen bakom Chrisma heter Niko Papathanassiou, som kanske inte är så enormt känd utanför Medelhavsregionen. Hans bror är betydligt mer namnkunnig, Vangelis, den välkände grekiske synth- och elektrogurun från 70- och 80-talen.

Det har spekulerats i om Vangelis medverkar på den här plattan, Hibernation spelades nämligen in i hans studio i Milano.

Även om Chrismas musik har ganska stora likheter med Vangelis, har det aldrig bekräftats.

Trots att Chrisma kanske aldrig blev något av de större namnen är denna skiva ett samlarobjekt för synthfolket. LP:n släpptes i en ganska liten upplaga i Europa, förstapressen dessutom på genomskinlig vinyl.

En viss efterfrågan på senare tid måste det ha varit på albumet, 2007 släppte skivbolaget en mindre upplaga på cd-skiva.

Nr: 1961/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar