The Musical Box: Ett musikaliskt geni och gitarrvirtuos

tisdag 29 januari 2013

Ett musikaliskt geni och gitarrvirtuos

RY COODER – GET RHYTHM - 1987

Hur många album har Ry Cooder gjort?
Jag vet inte...men det är många.
Hur många av dem säger folk är bra, för att inte säga ruggigt bra?
Jag vet inte det heller, jag vet bara att jag inte hört särskilt många av dem...ännu...
Jag har nämligen bara en Ry Cooder-platta i samlingen, Get Rhythm. Jag vet faktiskt inte varför mitt val föll på just den. Det enda jag vet är att den är kanonbra.

Och ändåvilket jag tror mig veta  – är att den inte anses vara en av hans bästa...

Men Get Rhythm är en sån där skiva som snabbt fångar in sin lyssnare och sedan väver in den i ett starkt och elastiskt nät det nästan är omöjligt att ta sig ur. Get Rhythm kräver sin självklara rätt att bli spelad om och om igen...och det blir den.

Jo, det är svårt att låta bli. Med låtar som Elvis gamla All Shook Up, Johnny Cashs Get Rhythm och Chuck Berrys 13 Question Method. Det låter kanske banalt och lite väl enkelt av Ry Cooder att riva av ett antal gamla välbekanta rockers. Men det handlar inte alls om det.
Temat för skivan är rytmer, vilket kanske går att lista ut. Och det just med rytmerna Ry Cooder experimenterar, tänjer ut de på förhand angivna gränserna, vrider och vänder om dem till något helt nytt.

Jag tror till exempel inte att Elvis var i närheten av att ens tänka tanken att All Shook Up kunde låta på det vis som Ry Cooder gör den här. Däremot vet jag att jag bra mycket hellre lyssnar på Cooders tolkning än Elvis.

Ry Cooder är ett musikaliskt geni och en gitarrvirtuos. Han jonglerar med ackorden, leker med rytmerna och vill han få tiden att stå still...så gör han det.

Nr: 726/2222

2 kommentarer:

  1. Det var ingen dålig hyllning! Har länge trott (och hoppats) att Cooder ska få Polarpriset, men mer då för hans gärning att plocka fram musik från världens alla hörn till en bredare publik (Buena vista social club är väl det kändaste exemplet).

    Ska kolla efter hans plattor när jag är ute och jagar skivor framöver!
    /Rikard

    SvaraRadera
  2. Letar också. Några fler Ry Cooder-plattor borde nog få plats i min samling.

    SvaraRadera