The Musical Box: En annan nyans av Kate Bush

tisdag 1 januari 2013

En annan nyans av Kate Bush

Nytt år igen! Som vanligt går jag ut hårt. Det här är en av mina favoriter just nu.

KATE BUSH – THE DREAMING – 1982

Kate Bush kallade själv The Dreaming för hennes ”galna album”. Och det är det verkligen. Musiken är synnerligen experimentell och långt utanför alla förväntade popramar. Ingen Anne på Grönkulla mer alltså.
Borta är den där lite barnsliga popstjärnan med smak för hitlistepop, som Wuthering Height och Babooshka som låg på varenda topplista några år innan. The Dreaming är något helt, helt annat.

Det är en fascinerande LP att lyssna på, och en fantastisk upplevelse att få höra. Man spelar den gärna flera gånger, vilket å andra sidan krävs för att uppfatta alla nyanser.

Några år tidigare hade Kate Bush samarbetat med Peter Gabriel på ett av hans album. Det finns utan tvekan en hel del av Gabriels gränsöverskridande musik på The Dreaming.

Men Kate Bush går också en helt egen väg, fantasifullt, lekfullt och mycket originellt. En musikalisk Sagan om ringen, eller en ny Alice i underlandet.
The Dreaming är en mycket spännande skiva, som jag verkligen rekommenderar. Att välja ut några särskilda låtar vill jag egentligen inte göra.

Kate Bushs ”galna album” ska nog betraktas som en helhet där varje del står för sig men på något sätt ändå bildar en enda enhet. Skivan är krävande och påträngande, men värd att lyssna på många gånger.

Nr: 1121/2222

1 kommentar:

  1. Kate Bush, bättre start på nya året kunde du inte skapa!

    SvaraRadera