The Musical Box: I de holländska bergen

lördag 19 januari 2013

I de holländska bergen

THE NITS – IN THE DUTCH MOUNTAINS - 1987

Var ligger de holländska bergen?
Nej, i världens plattaste land finns inga berg, även om The Nits på 80-talet försökte övertyga oss om att ett stort bergsmassiv låg någonstans bortom Amsterdams horisont...och om man bara kom lite, lite högre upp skulle man se dem.

In The Dutch Mountains blev 1987 en jättehit i nästan hela Europa. The Nits lite ironiska anslag gick hem.
Lite ironiskt också att The Nits 1987 inte på något sätt var en ny grupp, LP:n In The Dutch Mountains var faktiskt gruppens tionde fullängdare.

Än mer ironiskt att skivan bara spelades in med hjälp av en två-kanals bandspelare och att det var då The Nits blev kända långt bortom de holländska bergen...

Den är fortfarande en lysande liten poplåt,kan jag berätta. The Nits har på den här skivan tagit fasta på det enkla och raka. Gruppens tidigare album hade haft en tendens att bli allt mer tekniska för varje skiva. Tvåkanalsinspelningen av In The Dutch Mountains lär ha varit motreaktionen på det.

Trots det enkla utförandet finns flera bra låtar på den här LP:n, inte minst J.O.S Days, som handlar om fotboll...
The Nits har gjort massor av bra saker, men har egentligen aldrig blivit särskilt välkända utanför sitt hemland, trots att de 2012 gav ut sitt 23:e album.

Hemma i Holland lär de dock alltid varit uppskattade för sin lite halvknepiga artrock med inslag av både jazz och new wavepop. En del har jämfört dem med grupper som XTC och liknande.

Det finns också en och annan som hävdar att The Nits kom från fel land. Om de varit britter eller amerikaner kunde de blivit en av sin tids största grupper, säger de. Kanske var det så att de holländska bergen trots allt var för höga att ta sig över...

Nr: 227/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar