The Musical Box: Kultbandet The Mojos

söndag 6 januari 2013

Kultbandet The Mojos

Brittisk beatpop – Del 6

Ett av de riktiga kultbanden i Liverpool trots att de egentligen bara gjorde en EP och några singlar. Jag jublade högt när jag hittade den här samlingsplattan...

MOJOS – WORKING – 1982

The Mojos från Liverpool är ett riktigt kultband. Inte bara för att de enbart släppte några få singlar och en beryktad EP i mitten av 60-talet, utan också för att de var dem som låg bakom Everything´s Alright, den där låten David Bowie hade med på sin PinUps-LP i början av 70-talet.
Jag kommer så väl ihåg att vi på den tiden försökte knäcka vilka 60-talsstjärnor Bowie hade tagit låtarna från. Och den som råkade ha nån av original-skivorna fick väldigt hög status.

Pink Floyd, Yardbirds, Them och Kinks gick att skaka fram. Men Everything´s Alright var nåt helt annat. Det var inte ens nån som visste vilka The Mojos var, vilket var oerhört frustrerande, för Everything´s Alright är nog ett av de allra bästa – och rockigaste – spåren på PinUps.

Mojos kom från Liverpool och hade förmodligen lirat på The Cavern, som Beatles. 1962 hette förresten gitarristen Roy Wood (om det nu är DEN Roy Wood vet jag dock inte). En tid var Aynsley Dunbar trummis i bandet. Han spelade senare bland annat med Frank Zappa.

1982 gjorde Edsel Music en verklig kulturgärning när de gav ut samlingsskivor med flera av de där gamla Merseybeat-banden. The Mojos hamnade till slut på LP-skiva.

Den plattan hittade jag av en ren tillfällighet i en av Göteborgs mindre skivbutiker. Och självklart är detta lysande brittisk 60-talspop. Men The Mojos var nog lite stökigare än de flesta andra banden från den tiden. Kanske var det därför de aldrig fick ge ut en hel LP?
Everything´s Alright är givetvis LP:n roligaste spår att lyssna på nu för tiden också. Men bandet gjorde fler bra låtar. Det här är en kul platta.

Nr: 586/2222

2 kommentarer:

  1. Denna samling har jag (dock i digitalt format, inte på vinyl), och jag håller med dig om att den är riktigt bra! Det är överhuvudtaget fantastiskt att det fortfarande finns bortglömda guldkorn att hitta från 60-talet. Ingen epok i rockhistorien har väl stötts och blötts så mycket som just den brittiska 60-talspopen. Och ändå dyker det med jämna mellanrum upp återutgivningar med nåt band man aldrig hört talas om, som visar sig vara alldeles lysande. Själv upptäckte jag t.ex. nyligen Kippington Lodge, bandet i vilket Nick Lowe började sin karriär (alltså före Brinsley Schwarz). Det finns en samlingsplatta utgiven med deras material, och den innehåller några riktigt starka låtar.

    SvaraRadera
  2. Ja, det är kul när det dyker upp såna här skivor med musik man annars skulle missat helt och hållet.
    Jag tackar för tipset om Kippington Lodge, Nick Lowe är en av mina favoriter (också).

    SvaraRadera