The Musical Box: Brittisk beatpop och doo-wop

lördag 5 januari 2013

Brittisk beatpop och doo-wop

Brittisk beatpop – Del 2

...och så en av de grupper som var med tidigt i svängen. Freddie & The Dreamers var ett etablerat band långt innan Lennon och McCartney träffades i småskolan...

FREDDIE & THE DREAMERS – HISTORY OF BRITISH POP – 1978

Freddie and The Dreamers hade sina rötter i skifflemusiken, som var 50-talets motsvarighet till punk. Det märks dock inte särskilt mycket i deras musik, som är brittisk beatpop med nära anknytning till både amerikansk doo-wop och 50-talsrock.
Det var säkert ingen tillfällighet att bandet bland annat gjorde flera av Paul Ankas låtar. Men ursprunget i skifflemusiken slår igenom på sina ställen. Gruppens musik har ett karaktäristiskt markerat och på sina ställen ganska kraftigt beat.

Gruppen fick under den första halvan av 60-talet flera hits i England. Men Freddie & The Dreamers är idag nog mest ihågkomna för sin stora hitlåt I´m Telling You Now från 1964.

The Dreamers levde högt på den karismatiske bandledaren Freddie Garrity, som var väldigt lik Buddy Holly till utseendet och nog var mer skådespelare än rocksångare. Något som helt säkert ökade gruppens popularitet. Det finns många historier om hans påhitt och upptåg.

Freddie & The Dreamers startade han redan 1959 i Manchester. Gruppen är därmed en av de äldre när man pratar om Merseybeat, där den stora boomen kom efter 1962. De slutade också ganska tidigt.

Redan 1968 splittrades Freddie & The Dreamers då Freddie Garrity i stället blev familjeunderhållare i tv. Den LP jag har är en samlingsplatta utgiven av EMI 1978. Här finns gruppens alla stora hits, I´m Telling You Now, I Understand, If You Gotta Make a Fool Of Somebody, sammanlagt 20 låtar.

Nr: 1782/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar