The Musical Box: En rökande gris...

fredag 4 januari 2013

En rökande gris...

BLODWYN PIG – AHEAD RINGS OUT - 1968

Det finns bra och dåliga skivor. Det finns skivor med snygga eller fula omslag. Det finns skivor med jävligt konstiga omslag, med tomater i hängmattor*, flygande grisar** eller rökande hundar***.
Jäpp, det finns ett skivomslag med med en rökande gris också. En del tycker det är osmakligt, andra bara älskar det. Det är dessutom en väldigt bra platta - Blodwyn Pigs debutalbum från 1969, Ahead Rings Out.

Och hur ska jag nu förklara hur Blodwyn Pig låter? För det är ingen vanlig rock, hårdrock, bluesrock eller ens i närheten av pop.

Det är nog progressiv jazzrock, men med väldigt mycket blues....eller tvärtom... Skit samma förresten!

Blodwyn Pig är i vilket fall som helst lysande rolig underhållning, som hela tiden överraskar och tar vägar som man inte alls tänkt sig.

Som att åka berg-och-dalbana i en kolsvart tunnel där det slår gnistor om Mick Abrahams och saxofonisten Jack Lancaster.

Mick Abrahams startade Blodwyn Pig efter att han hoppat av från Jethro Tull****. Han kom inte överens med Ian Anderson om bandets musikaliska inriktning. De idéerna tog han med sig till Blodwyn Pig i stället.
Men jag kan inte låta bli att fundera på hur Jethro Tull skulle låtit om Abrahams kommit till tals med Anderson...

Ahead Rings Out är en sån där skiva alla samlare vill ha, så originalet på Island Records brukar bli svindyrt***** när skivan nån enstaka gång är ute till försäljning. Jag har dock den amerikanska pressen, på A&M Records. Det skäms jag inte ett dugg för.

Nr: 1363/2222


* Little Feat – Waitning For Columbus
** Pink Floyd – Animals
*** Gnags – Den blå hund
**** Det var för väldigt länge sen, 1968, precis efter att Tull släppt sin första platta, This Was.

***** He, he, he...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar