The Musical Box: The Swinging Blue Jeans

söndag 6 januari 2013

The Swinging Blue Jeans

Brittisk beatpop – Del 4 

Inte mina favoriter direkt, men ganska roliga, ett av de tidiga merseybanden.

SWINGING BLUE JEANS – BEST OF THE 60´S – 2000

Även om deras storhetstid var kort är Swinging Blue Jeans ett av de där klassiska merseybeatbanden. De lirade på The Cavern i Liverpool och Star Club i Hamburg, spelade in i Abbey Roadstudion och deras skivor gavs ut av HMV, His Masters Voice. De hängde med de stora pojkarna, Gerry & The Pacemakers, och var med i samma tv-show som Beatles.
Gruppens framgångar var dock tämligen kortvariga. 1964 hade de fyra stora hitsinglar och samma år spelade de in sin enda LP*. Efter det lyckades Swinging Blue Jeans aldrig mer ta sig upp på hitlistorna, även om bandet höll på länge som fram till 2010.

Idag skulle man väl ganska enkelt kunna avfärda Swinging Blue Jeans som ett ganska alldagligt coverband. Deras första stora hit, Hippy Hippy Shake hade de lånat från amerikanske rocksångaren Chan Romero, andra listettan Good Golly Miss Molly fick de från Little Richard, tredje hiten You´re No Good hämtade de från Dee Dee Warwick och deras allra sista stora låt, Don´t Make Me Over, var faktiskt en gammal Burt Bacharachlåt...

Men 1964 gick Swinging Blue Jeans hem i England ändå. Man kan väl gissa sig till att popmusiken inte färdades så snabbt genom luften på den tiden och att de amerikanska låtarna var ganska stora nyheter när de väl dök upp på andra sidan Atlanten.

För min del har Swinging Blue Jeans aldrig hört till mina favoriter. Jag nöjer mig med en CD från år 2000, en samlingsplatta i serien Best Of The 60´s.

Nr: 171/224 (CD)

* 1966 gjorde de en andra LP som dock bara släpptes i Kanada i liten upplaga.

4 kommentarer:

 1. Bengt Johansson Mångberg6 januari 2013 11:47

  Nu har du fått mig att gå och nynna på "Don't you worry about me", baksidan till "You're no good", hela förmiddagen. Det var en av mina favoritsinglar på den tiden.

  SvaraRadera
 2. Vad kul att kunna återuppliva gamla minnen. Tyvärr har jag inte den skivan och har inte hört låten...än...

  SvaraRadera
 3. På åtti- eller nittiotalet så uppträdde de på Star Hotel i Avesta. Jag minns ännu hur annonsen i den lokala tidningen såg ut -På scenen ikväll The Swinging Blue Jeans!
  OBS ej blåjeans!

  Det är sant.

  SvaraRadera
 4. Ha, ha, så typiskt 80-tal

  SvaraRadera