The Musical Box: Amerikansk powerpop från Fotomaker

onsdag 7 november 2012

Amerikansk powerpop från Fotomaker

FOTOMAKER – FOTOMAKER - 1978

Powerpop är i Europa inte riktigt det samma som i USA. Blondie var i USA utan tvekan ett new waveband, men i England kallades deras musik powerpop. Buzzcocks blev i England powerpop, men i USA betraktades de som ett punkband...
Det kan vara hur det vill med det där. Fotomaker är i alla fall ett amerikansk powerpopband...vilket alltså skulle kunna betyda allt från pop till punk...

Men i det här fallet ÄR det powerpop, sån pop som Romantics och Dwight Twilley ägnade sig åt... Nu är ni med, eller hur?

Fotomaker var med nästan från början när det gäller den här genren. De gav ut sin första platta 1978, alltså precis i början av nya vågen och all den spännande musik som skulle dyka upp åren efter. Av någon anledning försvann de i den allmänna hysterin.

Men Fotomaker gjorde bra låtar och var nästan, på den tiden, en supergrupp med folk från både Rascals och Eric Carmens Raspberries, om nu nån kommer ihåg dem...vilket å andra sidan är mindre viktigt...

Orsaken är kanske att Fotomaker saknade en riktig hitlåt, som till exempel The Knacks My Sharona som av många anses vara den första ”riktiga” powerpoplåten.

Nej, för Fotomaker hjälpte det inte med ”bara” snygga harmonier, mycket gitarrer och välgjorda låtar. Möjligtvis kan jag tycka att Where Have You Been All My Life borde blivit en hit, men om den verkligen blev det var det i mindre skala.

Så för min del sorterar jag in Fotomaker i facket ”sorgligen-missförstådda-och-bortglömda-men-bra” band.

Nr: 825/2222

1 kommentar:

  1. Många av de band som kom fram i den tidiga punkvågen; band som jag i mina tidiga tonår älskade, känns idag väldigt passé. Däremot har jag på senare år fått ett nytänt intresse för mycket av den musik som åren kring 1980 benämndes som "powerpop". Via nätet har jag upptäckt en hel del udda band i denna genre, sådana som jag missade eller vars skivor jag aldrig lyckades få tag på när det begav sig. Men Fotomaker har jag faktiskt aldrig ens hört talas om. Jag tackar för tipset, och ska hålla ögonen öppna efter denna platta.

    SvaraRadera