The Musical Box: Skånske Arne & Jonny Spöge

tisdag 6 november 2012

Skånske Arne & Jonny Spöge

SKÅNSKE ARNE & JONNY SPÖGE - MITT I NATTEN - 2012

Det är lätt att bli tveksam när det dyker upp skivor som den här – Mitt i natten med Skånske Arne & Jonny Spöge. En obskyr cd-skiva utgiven 2012 på gruppens eget bolaget Sajsone Records. Och alldeles särskilt när denna skånska duo håller till i Mjölby i Östergötland...
Men sen hävdar de med bestämdhet att magiska mytomspunna Philemon Arthur & The Dung hör till deras stora inspirationskällor, liksom Torsson och andra mindre omtalade klippanband.

Och att de dessutom ursprungligen är från Perstorp - mitt i Torssonland – och uppväxta med Studio Bombadill och Svenska Popfabriken. Då smälter jag direkt och tvekar inte en sekund att spela skivan.

Den senaste tiden har jag förresten spelat den flera gånger. Jag har till och med frångått min princip att bara spela vinylskivor i hifi-anläggningen.

Jag har tack vare de här två landsflyktande skåningarna kopplat in cd-spelaren igen (den jag försökt ge bort men misslyckats bli av med...).

Mitt i natten kräver nämligen mer än att bara spelas i bilens skraltiga anläggningen. Det här är roligt!

Jag tror knappast några låtar från Mitt i natten kommer att spelas i den kommersiella radion. Inte i Sveriges Radio heller. Skånske Arne & Jonny Spöge är knappast mainstream.

Det krävs troligen ett visst sinne humor, ett intresse för skånsk popnostalgi och en finstämd känsla för äkta bonnarock (uppkavlade skjortärmar och John Fogertyskägg men utan att gå så långt som Hasse Andersson & Kvinnaböske Band).

Eller så är det kanske så att man måste ha varit med på den tiden för att förstå? Jag vet inte...

Men ja! Skånske Arne & Jonny Spöges skiva kan jämföras med det Torsson höll på med i början av 80-talet, både vad gäller text och musik, men något modernare. Har du hört Att kunna men inte vilja så vet du.

Min invändning är kanske att Bo Åkerströms fingertoppskänsla för banala texter inte finns där riktigt. Men på pluskontot kan man å andra sidan räkna in att SAJS förmodligen är bättre musiker än vad Torssongänget var vid den tiden.

Och ja! Självklart har Philemon Arthur spelat en stor roll. För när jag lyssnar väntar jag hela tiden på att Gösta ska dyka upp...

Gillar du klippanpopen från början av 80-talet ska du skaffa den här skivan. Jag har inte en aning om hur du ska göra om du vill ha tag på den. Men kolla med Arne eller Jonny. De har egen hemsida.

Nr: 224/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar