The Musical Box: Gåshud och febertoppar

torsdag 1 november 2012

Gåshud och febertoppar

MANFRED MANN – MANN MADE - 1965 

Mann Made är ingen skiva folk har gått skallgång efter eller annonserat om i tidningen de senaste åren. Det gjorde folk knappast 1965 heller, för den delen. Mann Made är 60-talspopbandet Manfred Manns andra album. En skiva med lite halvdåligt rykte.
Många kännare av 60-talspop hävdar nämligen att den inte är särskilt bra. Det finns till och med en och annan som påstår att det är skräp.

Men det är förmodligen ingrodda gamla 60-talsfanatiker som får gåshud och febertoppar av att lyssna på 60-talsikoner som Dion, Paul Revere & the Raiders och sånt där. Tro dem inte!

Det här är en skön platta. Men det är ingen vanlig popskiva. Manfred och sångaren Paul Jones gav sig här nämligen lite oväntat på soul och gamla evergreens. Förmodligen var det lite oväntat redan 1965.

Det är förresten lika överraskande idag, om man glad i sinnet kommer hem efter att ha fyndat till sig denna lilla pärla i nån välsorterad skivaffär.

Mann Made tar ett par genomspelningar för att bli accepterad. Efter att ha gjort det kan jag konstatera att Manfred Mann gör klassikern Stormy Monday Blues riktigt bra.

För att inte tala om Abominable Snowman och Look Away. Självklart handlar det uteslutande om covers. Det var vanligt i popens barndom. Alla gjorde så.

Manfred Mann blev väl ett av de mer kända i den ”genren”. Men de blev aldrig särskilt kända för Mann Made. Om det är rätt eller fel är jag fel man att svara på. Men jag gillar den.

Det blev förresten Paul Jones sista med bandet. Historien är grumlig, men Manfred kickade honom och han ersattes av Mike D´Abo.

Nr: 787/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar